STE ZA SKOK V VODO? To so pokazale meritve o stanju kopalnih voda pri nas

Koper

Z današnjim dnem se uradno začenja kopalna sezona na morju. Glede na prve letošnje rezultate meritev se lahko tudi letos nadejamo dobre kakovosti vseh kopalnih voda, tudi večine morskih, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Poročilo o stanju slovenskih kopalnih voda v lanskem letu je kazalo, da je bilo 83 odstotkov oz. 39 od skupno 47 kopalnih voda v Sloveniji odličnih, 10,6 odstotka oz. pet voda dobre kakovosti, zadostni sta dve oz. 4,3 odstotka, v slabem stanju pa je ena kopalna voda - kopalno območje Kolpa Primostek.

Mikrobiološka kakovost kopalnih voda na morju je že vrsto let zelo dobra, so v poročilu za lansko leto navedli na Arsu. Odlično kakovost je v letu 2021 dosegalo 20 oz. 95,2 odstotka kopalnih voda od skupaj 21. Izjema je bilo le kopališče Žusterna, kjer kakovost zaradi izrednega onesnaženja s fekalijami iz leta 2019 ostaja zadostna.

Mikrobiološko stanje kopalne vode v Žusterni se je ob izvedenih ukrepih lani sicer izboljšalo, a zaradi načina vrednotenja stanja, ki vključuje podatke zadnjih štirih kopalnih sezon, ostaja končna ocena stanja nespremenjena, so pojasnili.

Do začetka kopalne sezone bo koprska občina obnovila dotrajan notranji kanalizacijski sistem OŠ Antona Ukmarja na Markovcu, Marjetica Koper pa bo pred in med kopalno sezono ponovno izpraznila vse greznice na območju Moleta. Zavarovali so tudi hudourniški kanal in njegov izliv v morje.

Na razbremenilnikih mešanega kanalizacijskega sistema so nameščeni senzorji, ki signalizirajo prelivanje odpadnih voda in merijo podatke o nivoju vode v razbremenilnih jaških. Ko je nivo vode višji od prelivnega roba, se začnejo prenašati meritve v centralni nadzorni sistem, pojavijo se tudi opozorila.

"Odkar smo postavili senzorje, se sprožijo v primeru padavin, ko se nivo vode v vseh razbremenilnikih dvigne zaradi povečanega pretoka. Ob močnejših padavinah se prelivne padavinske vode iz mešanega kanalizacijskega sistema v vseh obalnih mestih odvajajo v hudournike in posledično v morje," pojasnjujejo na občini.

Ob tem dodajajo, da bo analiza kopalnih voda potekala redno, vsakih 14 dni, tudi na območju novega obmorskega parka, čeprav ta ne spada med kopalne vode. V času kopalne sezone bo izvajalec Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Širše po Sloveniji so medtem odlične tudi kopalne vode Blejskega, Bohinjskega jezera ter Šobčevega bajerja, ponovno so bile odlične vse kopalne vode reke Soče in pet lokacij na Kolpi.

BONUS VIDEO: V Kopru se piše novo poglavje industrijske zgodovine

Za kopalno območje Kolpa Primostek, ki je slabe kakovosti, pa je vlada pripravila in sprejela program ukrepov upravljanja kakovosti te vode. Ta predvideva vzpostavitev komunalne infrastrukture v aglomeraciji Primostek ter dokončanje komunalne opremljenosti aglomeracije Podzemelj-Zemelj, nadzor nad odvajanjem in čiščenjem odpadnih komunalnih voda v razpršeni poselitvi ter preveritev morebitnih nelegalnih izpustov odpadnih voda in nelegalnih priključkov na komunalno infrastrukturo na prispevnem in vplivnem območju kopalne vode. Učinke izvedenih ukrepov Arso spremlja z raziskovalnim monitoringom v zaledju kopalne vode, ki že poteka tudi pred začetkom kopalne sezone, so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija