STE ZA MUCKE ALI KUŽKE? Preverite izsledke raziskave in ugotovite, kateri bolj osrečujejo

Trendi

Lastnikom mačk in psov se navadno pripisujejo različne karakterne lastnosti. Lastniki mačk so pogosto opisani kot samostojne in neodvisne osebe, ki imajo rade stvari pod nadzorom in ne potrebujejo veliko pozornosti. Gre za umirjene osebe, ki dobro prenašajo stres. Lastniki psov so pogosto opisani kot osebe, ki se bolje počutijo v družbi kot sami, z lahkoto spoznavajo nove ljudi in so bolj nagnjeni h kompromisom in iskanju rešitev. Toda kateri so srečnejši – lastniki mačk ali psov?

Anthony Hopkins s svojo kosmatinko

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj. In glede na rezultate raziskave, ki jo povzema Insider, imajo tisti, ki to reklo zagovarjajo, prav. Na Univerzi Chicago so namreč izvedli zanimivo poizvedbo, v kateri se je izkazalo, da so skrbniki psov praviloma srečnejši od tistih, ki imajo doma mačke. Kar 36 odstotkov prvih je zase zatrdilo, da so srečni. Med drugimi je bilo takšnih le 18 odstotkov.

Zakaj je temu tako?

Odgovorov je več. Eden od njih se skriva v tem, da je ista raziskava pokazala še, da so skrbniki psov pogosteje poročeni ali v resni zvezi in so lastniki svoje nepremičnine, kar prav tako doprinese h kvaliteti njihovega življenja ter zadovoljstvu na sploh.

Tu so še redni sprehodi, zaradi katerih so večkrat na svežem zraku, se zato lahko pohvalijo z boljšo telesno pripravljenostjo ter kondicijo, so redkeje pod stresom, so družbeno bolj dejavni in boljšega fizičnega ter mentalnega zdravja.

Osrečujejo vse živali

Skrbništvo nad psom res znatneje vpliva na srečo, a ljubiteljem mačk, zato ni treba obupati. Res je sicer, da vas ljubljenček velikokrat ignorira in odtava po svoje, a več predhodnih raziskav je prišlo do jasnega zaključka, da vse živali prinašajo pozitivne učinke na zdravje in počutje.

V eni od njih, v kateri je sodelovalo 1.000 oseb, starih 55 let, se je izkazalo, da so skrbniki živali bolj zadovoljni s svojim delom v primerjavi s tistimi, ki jih nimajo in da se po zaslugi svojih kosmatih ali pernatih prijateljev nikoli ne počutijo osamljene. Prav osamljenost pa je velikokrat tista, ki negativno vpliva na srečo in zadovoljstvo posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija