STE VEDELI, DA LAHKO "POSVOJITE" KOŠČEK OBALE? Tudi tako lahko pripomorete k zmanjšanju onesnaževanja (VIDEO)

Piran

Onesnaževanje je vedno bolj izpostavljen problem, z njim pa se na slovenski obali ukvarja tudi Javni zavod Krajinski park Strunjan. S partnerji so lani marca pričeli z izvajanjem dveh pilotnih aktivnosti. Eden izmed teh projektov je "Posvoji obalo", ki je namenjen ozaveščanju javnosti o problematiki in škodljivih učinkih odpadkov v morskem okolju. Lokalne gostince pa spodbujajo, naj se odpovejo plastiki za enkratno uporabo. Na tem prostoru so izredno velik problem tudi odpadni cigaretni ogorki. 

Posamezniki in skupine lahko s projektom "Posvoji obalo" "posvojijo" svoj košček obale v Krajinskem parku Strunjan. S tem se zavežejo, da bodo odpadke s tega dela redno čistili in odstranjevali, pa tudi zbirali podatke o vrstah in količinah odpadkov. Informacije o "posvojitvi" so dostopne na spletni strani krajinskega parka.

Projektu so se pridružile tudi nekatere znane osebe, kot je igralka Ana Maria Mitič

Najbolj pogost odpadek ob obali so cigaretni ogorki

V sklopu čistilne akcije Čista obala v lanskem letu se je izkazalo, da so najbolj pogost odpadek na slovenski obali cigaretni ogorki.

Na plaži v Krajinskem parku Strunjan so tako junija lani postavili skulpturo, v kateri so bili razstavljeni ogorki, ki so jih našli na tem prostoru. S tem so želeli obiskovalce opomniki, naj cigaretnih ogorkov ne puščajo v naravi. Vendar, kot smo že poročali, so nepridipravi pred kratkim skulpturo poškodovali.

V drugem projektu, SUPer GOSTINCi pa sodelujejo z Gospodarsko zbornico Slovenije. Slednja gostincem podeljuje poseben znak, s katerim se gostinci zavežejo, da se bodo odpovedali plastiki za enkratno uporabo.

Zaenkrat je ta znak pridobilo kar nekaj obalnih gostincev. Ostali zainteresirani pa lahko znak pridobijo tako, da se oglasijo na Službi za varstvo okolja Gospodarske zbornice Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija