STE UPRAVIČENI DO POMOČI? To boste lahko preverili s spletnim kalkulatorjem

Slovenija

Delovna skupina za premagovanje draginje pri premierju bo v nekaj tednih predstavila spletni kalkulator, s pomočjo katerega bo lahko vsakdo preveril, ali je upravičen do pomoči in kolikšne, je v DZ napovedal minister za delo Luka Mesec. Med prioritetami ministrstva je izpostavil pregled nad bazami podatkov za boljše programiranje socialne države.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Mesec je v odgovoru na poslansko vprašanje Milana Jakopoviča iz Levice glede načrtovanih dodanih ukrepov za premagovanje draginje ponovil, da pomoč gospodinjstvom gradijo kot "kamenčke v mozaiku".

Kot je poudaril, je medresorska delovna skupina pri predsedniku vlade Robertu Golobu s prvim paketom naslovila vprašanje regulacije cen energije, "ki so v bistvu glavno gonilo draginje in stisk ljudi". Hkrati se pogovarjajo o regulaciji cen hrane, "da ne bodo ljudje padali v revščino zaradi povišanih cen hrane", je dodal.

Je pa prve ukrepe že izvedlo tudi ministrstvo za delo, je ponovil ter spomnil na energetski dodatek za 60.000 najrevnejših gospodinjstvih v Sloveniji. Spletni kalkulator, s katerim si bo bo mogoče izračunati, ali nam pripada pomoč in v kolikšnem znesku, bodo predstavili v nekaj tednih, je napovedal.

Pojasnil je še, da bodo centre za socialno delo zadolžili, da v sistem pomoči povabijo vse možne upravičence. Statistični podatki kažejo, "da so najbolj socialno ogrožena skupina pri nas vdove, starejše od 65 let". Akcije z istim ciljem bo s pomočjo civilne družbe organiziralo tudi ministrstvo.

Mesec je povzel še, da je DZ na njihov predlog že sprejel tudi podvojitev otroškega dodatka za tri mesece, s čimer želijo pomagati družinam z otroki.

"Za naprej pa seveda načrtujemo ukrepe, osredotočene predvsem na zaposlene in upokojence. O upokojenskem dodatku se bomo pogovarjali v kratkem, trenutno še debatiramo," je popisal. V zvezi z zaposlenimi pa je dejal, da lahko v kratkem pričakujejo nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in zvišanje minimalne plače v letu 2023 prek 800 evrov.

Spregovoril je tudi o svojem predlogu obvezne božičnice. Kot je dejal, je Ekonomsko-socialni svet (ESS) v petek odprl pogajanja na to temo. Ministrstvo bo po njegovih besedah predlagalo več variant, "kako v času, ko se vsi soočamo z draginjo, ne samo najrevnejši, zaposlenim ob koncu leta izplačati božičnico, da bodo lažje preživeli to zimo". "To bo razrešeno, kot rečeno, v par tednih," je optimističen.

Novi časi, tako minister za delo, predstavljajo nove izzive za socialno državo, zato si želi poenostavitve vseh baz podatkov, da bi imeli enoten pregled. "Na ta način bi lahko začeli bistveno bolje programirati našo socialno državo kot zdaj," je poudaril. "To debato sem že sprožil, ampak to ni izvedljivo prej kot v roku enega do dveh let. Je pa to ena od prednostnih nalog tega mandata," je sklenil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  27 .09. 2022 ob  09: 31
200€

V Italiji dobijo draginjski dodatek v višini 200€, posebej pa samostojno podjetniki in vsi tisti, ki zaslužijo manj kot 35.000 € na leto...pri nas pa raste birokratizacija birokracije v povezavi s spletnimi kalkulatorji, pa saj ima vse podatke, tako davčna uprava, kot centri za socialno delo, ki izplačujejo otroški dodatek in vse možne evidence prihodkov ter premoženja...