STE SE ZARADI EPIDEMIJE ZNAŠLI V STISKI IN RABITE POMOČ? Preverite, kako jo lahko dobite v kriznih štabih istrskih občin

Slovenija

Kljub porastu okužb v zadnjem času, se je stanje v obalnih občinah Ankaran, Koper, Izola in Piran umirilo. Lokalno se pojavljajo posamezna žarišča, trenutno sta to dva koprska domova za ostarele na Markovcu in v Olmu. Na Markovcu so imeli včeraj 90 okuženih, od tega 31 zaposlenih. V Olmu je 90 oskrbovancev, od skupno 126, covid-19 že prebolelo oziroma so bili cepljeni, so sporočili iz obalnega štaba Civilne zaščite (CZ). V Kopru so bili včeraj 603 aktivno okuženi, v Izoli 175, v Piranu 105 in v Ankaranu 28.

Obalne občine so ob razglasitvi epidemije aktivirale krizne štabe CZ, ki pomagajo ogroženim in ranljivim skupinam. Občine so najemnike oprostile plačil najemnin in taks za uporabo javnih površin, zagotovile nujno varstvo v vrtcih in tople obroke za šolarje, parkiranje je brezplačno.

V koprski občini ukrepe koordinira krizna skupina, ki jo vodi župan Aleš Bržan. Poslovanje občinske uprave je omejeno, večji del poslovanja se opravi elektronsko. Občanke in občani ter drugi uporabniki lahko v času uradnih ur pokličejo na telefonsko številko 05/66-46-100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si.

Če ste iz koprske občine, se za pomoč obrnite na Gerontološki center

Ogroženim in ranljivim občanom dostavljajo hrano, nakupe in zdravila. Za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših se lahko obrnejo na Gerontološki center Koper (Program Vitica) na številki 030/710-007.

Osnovne šole v Kopru pripravljajo tople obroke za učence vseh razredov, ki si to želijo. Priprava toplega obroka je za učence, ki so po odločbi centra za socialno delo upravičeni do subvencioniranega kosila, brezplačna.

Na voljo je več številk za psihosocialno pomoč: 070 550 704 ali 05 66 21 830 - Slovensko nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara (OZARA); 05 662 14 84 - Slovensko združenje za duševno zdravje, Dnevni center Šentmar Koper (ŠENT) in 031 388 591 - Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper (SCOMS).

Zagotovljena je tudi pomoč 12 prostovoljcev s strani Rdečega križa Slovenije OZ Koper in OZ Piran v Obalnem domu upokojencev Koper, štirje prostovoljci iz PGD Hrvatini, PGD Krkavče in Društva tabornikov Kost pomagajo v Zdravstvenem domu Koper. V primeru, da bi potrebovali še več prostovoljcev, imajo pripravljeno evidenco tistih, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč.

V Piranu potrebuje socialnovarstveno pomoč 110 ljudi, zaradi kadrovske stiske jih več ne morejo vključiti

Nujno varstvo otrok je organizirano tudi v Občini Piran, topli obroki so v času šolanja na daljavo zagotovljeni tudi za dijake. Socialnovarstveno pomoč na domu trenutno potrebuje 110 ljudi, med njimi nihče ni okužen. Do sedaj je bilo okuženih šest oskrbovancev in dve socialni delavki, ki sta se že vrnili na delo. V Piranu kadra primanjkuje, zato novih uporabnikov ne morejo vključevati. Delavke morajo na testiranje vsaka dva tedna v ZD Lucija.

Nujne brezplačne prevoze starejših zagotavljajo preko programa Prostofer.

Odprt je dnevni center Školjka Piran za vse, ki potrebujejo dnevno varstvo in pomoč pri negi. Program Kažun Piran izvaja dejavnost v omejenem obsegu: predaja nujne obroke in izvaja nujno oskrbo za brezdomce tudi na terenu. Okužb med uporabniki in zaposlenimi ne beležijo.

V drugem valu epidemije je pomoč lokalnemu prebivalstvu nudilo 25 prostovoljcev Rdečega križa, saj so se potrebe v primerjavi s prvim valom povečale za 10 do 15 odstotkov, kar znaša med 400 in 500 uporabniki mesečno. V največ primerih so ogroženi dobili prehranske pakete, oblačila, obutev, pohištvo, belo tehniko, razkužila in zaščitne maske. V zadnjih treh mesecih je pomoč v okviru Rdečega križa ocenjena na 25.000 evrov.

Štirje prostovoljci Rdečega križa OZ Piran so dva meseca pomagali v Splošni bolnišnici Izola, v Domu starejših v Izoli in Domu starejših v Sežani, in sicer kot bolničarji. Od sredine tega meseca pet prostovoljcev bolničarjev pomaga v Domu starejših na Markovcu.

Kontaktne številke za osebe v socialni stiski: 05 671 12 300, CSD Piran.

Ob negotovosti in duševni stiski lahko pokličejo:

040 775 106 – psihologinja v ZD Piran,

040 457 430 – dodatna psihološka podpora v okviru Rdečega križa Piran,

070 550 704 in 05 66 21 830  – pomoč v primeru tesnobe Ozara Slovenija,

030 924 599 – Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč.

Zagotavljanje materialne pomoči za socialno ogrožene: 05 671 26 40, Rdeč križ Piran.

Za nujno oskrbo starejši v samoizolaciji ima Občina Izola na voljo posebno telefonsko številko

Nujne storitve za občane izvajajo tudi v izolski občini. Od ponedeljka do petka, med 07.00 in 15.00, je aktivna telefonska številka 051 609 392 za nujno oskrbo onemoglih starejših v samoizolaciji.

V Ankaranu deluje mreža prostovoljcev za računalniško pomoč otrokom

V občini Ankaran je veliko energije usmerjene v obveščanje občanov, ki poteka preko izrednega glasila Varujmo zdravje, koronavirus obvestil ter dnevnih objav na spletni strani Občine Ankaran.

V občini poteka organizirano nujno varstvo otrok, razkuževanje javnih površin, pomoč starejšim, kroničnim bolnikom in drugim osebam, ki potrebujejo pomoč, predvsem na področju oskrbe z zdravili, živili in drugimi osnovnimi potrebščinami.

Organizirani so prevozi ranljivih skupin (starostniki, otroci), brezplačni topli obroki za šolarje, ki imajo subvencionirano prehrano ter možnost plačljivega toplega obroka za vse ostale občane.

V občini deluje mreža prostovoljcev za zagotovitev računalniške podpore in opreme za vse otroke, ki jo potrebujejo.

Dodatne informacije so dostopne na telefonskih številkah občin:

MESTNA OBČINA KOPER: 05/66 46 100

OBČINA PIRAN: 05/67 10 300

OBČINA IZOLA: 05/66 00 100

OBČINA ANKARAN: 05/66 53 000

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija