STE NAMERAVALI SMUČATI V ITALIJO? Z novim letom nova pravila, ampak ne samo glede covida!

Svet

Z novim letom bodo v Italiji začela veljati nova pravila za večjo varnost obiskovalcev tamkajšnjih smučišč, kot so obvezne čelade za mladoletne osebe in omejitev 0,5 promila alkohola pri smučanju. Prav tako bo od 10. januarja dalje potrebno izpolnjevanje pogoja PC (prebolel, cepljen) v nastanitvenih obratih in na žičnicah.

Nova pravila je italijanski parlament sprejel v začetku leta 2021, v veljavo pa bodo stopila s 1. januarjem 2022, torej v soboto. Z novimi pravili želijo povečati varnost ljubiteljev zimskih športov in obenem v največji možni meri ohraniti gospodarsko življenje v državi, so sporočili iz smučarskega središča Dolomiti Superski.

Do zdaj je bilo nošenje čelade obvezno za vse obiskovalce smučišč stare 14 let ali manj. Od sobote naprej pa morajo v Italiji vsi, ki so mlajši od 18 let, med smučanjem, deskanjem na snegu in sankanjem nositi čelado.

"Smučanje in izvajanje vseh drugih zimskih športov je strogo prepovedano, če ste pod vplivom alkohola ali strupenih snovi," so zapisali. V smučarskem središču tega ne vidijo le kot zahtevo novega zakona, temveč predvsem kot vprašanje osebne odgovornosti, spoštovanja in zdrave pameti.

"Ker mejna vrednost alkohola ni določena, lahko domnevamo, da izvajanje zakona temelji na podobnih dejstvih, kot so cestnoprometni predpisi, ki v Italiji dovoljujejo največ 0,5 miligramov alkohola na liter krvi," so navedli in dodali, da je v začetku meseca v pogovoru za dnevnik Alto Adige to izjavil tudi sodnik deželnega sodišča v Bolzanu Carlo Busato. Če obstaja utemeljen sum, lahko policija v skladu z zakonom izvede ustrezen nadzor. Pri tem ima v nasprotju s cestnoprometnimi predpisi vsaka prekoračitev omejitve upravnopravne, ne pa tudi kazenskopravnih posledic.

Z novim letom bo moral obenem imeti vsak, ki v Italiji smuča na določenih območjih zimskih športov, zavarovalno polico odgovornosti za škodo, povzročeno tretjim osebam. Kot izpostavljajo pri Dolomiti Superski najpogostejše tovrstne zavarovalne police, vključno s tistimi za družine, že pokrivajo področje zimskih športov, kljub temu pa ljubiteljem zimskih športov svetujejo, da se o tem pozanimajo pri svoji zavarovalnici. Za preverjanje zavarovalnega kritja so odgovorni pristojni organi, zlasti pa bodo ta nadzor v primeru nesreče na smučišču opravili uslužbenci organov pregona, so še pojasnili.

Vlada Maria Draghija je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covida-19.

T. i. super covidno potrdilo, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme in kongrese. Poleg tega pa še za terase gostinskih lokalov, žičniške naprave, bazene in ekipne športe. Izpolnjevanje pogoja PC je v Italiji že od začetka decembra obvezno za vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve. Na slednjih bodo z 10. januarjem zmanjšali največjo dovoljeno število gledalcev. Zaprta športna prizorišča bodo lahko 35-odstotno zasedena, tista na prostem pa 50-odstotno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija