STE MED TISTIMI, KI SO OSTALI BREZ RAČUNA? Twitter jih briše kot za stavo

Tehnologija

Družbeno omrežje Twitter je v maju in juniju po poročanju ameriškega časnika Washington post v boju proti lažnim novicam izbrisalo 70 milijonov računov. V povprečju naj bi glede na ugotovitve časnika dnevno izbrisali kar milijon računov, akcija pa se nadaljuje tudi v juliju.

Povečano število izbrisanih profilov bi lahko vplivalo tudi na rast omrežja, kar je že opazno. Število mesečno aktivnih uporabnikov se namreč ne viša več tako hitro kot prejšnje mesece in trenutno znaša okoli 336 milijonov uporabnikov, ki mesečno uporabljajo Twitter. Zaradi poročil o množičnem zapiranju računov, ki so se pojavila konec tedna, je v ponedeljek delnica Twitterja že izgubila na vrednosti, in sicer za šest odstotnih točk.

Z umetno inteligenco določijo sumljive uporabnike

Zaradi zaprtja tolikšnega števila računov so se pojavili tudi dvomi o ocenah podjetja, da je manj kot pet odstotkov aktivnih računov lažnih ali vpletenih v aktivnosti smetenja. Po navedbah Twitterja naj bi jih manj kot 8,5 odstotka uporabljalo t. i. bote oz. programe za avtomatizirano objavljanje.

Twitter se je resneje začel boriti proti lažnim novicam in profilom po izbruhu škandala o ruskem vplivanju na ameriške predsedniške volitve leta 2016, letos pa je boj okrepil tudi z nekaj dodatnimi ukrepi. Pri takšnem številu uporabnikov ni ravno lahko izluščiti vseh lažnih računov. Tako pri podjetju uporabljajo predvsem umetno inteligenco in algoritme, s katerimi lažje naredijo izbor sumljivih uporabnikov.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

muffa |  11 .07. 2018 ob  14: 57
kaj tudi janšo so izbrisali ??