STE KDAJ DVOMILI? Sodišče razsodilo, da je techno glasba

Trendi

Nemško zvezno finančno sodišče (BFH) je razsodilo, da je techno glasba. Ljubitelji žanra v to sicer nikoli niso dvomili, bo pa odločitev sodišča vplivala na klube, ki vrtijo techno glasbo. Ti bodo tako odslej plačevali znižan davek, kar sicer velja tudi za koncertne dvorane, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče se je strinjalo s tožniki, med drugim z legendarnim berlinskim klubom Berghain, ki se je pritožilo nad 19-odstotnim DDV od prodaje vstopnic. V razsodbi 29. oktobra je sodišče odločilo, da je običajni obiskovalec techno ali house kluba tam predvsem zaradi glasbe in DJ-jev, zato so obiski klubov podobni koncertom, ne glede na to, če so ali niso prisotni pevci ali glasbeniki, ki igrajo na glasbila.

DJ-ji delajo več, kot le vrtijo pesmi. "Izvajajo nove glasbene posnetke z uporabo instrumentov v širšem smislu, da ustvarijo nova glasbena zaporedja, ki imajo lasten značaj," so dejali sodniki. Odločitev je ena izmed redkih dobrih novic za nemške nočne klube, ki imajo vrata že več kot šest mesecev zaprta zaradi pandemije covida-19. Še posebej hudo je v Berlinu, ki je središče zabave z ikoničnimi klubi, kot so KitKat, Sage in Tresor, ki ponavadi privabijo na tisoče ponočnjakov. Po navedbah AFP narašča strah, da vsa prizorišča ne bodo preživela krize kljub državni pomoči in ukrepom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija