SIRENA VZNEMIRILA KOPRČANE: Imamo odgovor, zakaj se je sprožila

Koper

Danes, nekaj minut čez 11. uro, se je v Serminu sprožila sirena javnega alarmiranja, ki je verjetno vznemirila marsikaterega občana. Sirene javnega alarmiranja se običajno v namene testiranja sprožajo vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri ter v primeru prihajajoče nevarnosti. 

Z Regijskega centra za obveščanje Koper so v obvestilu za javnost navedli, da se je na območju gospodarske družbe Instalacije Sermin v občini Koper ob 11.08 neželeno sprožila sirena javnega alarmiranja, s katero razglašajo konec nevarnosti. Prebivalcem se opravičujejo za vznemirjanje.

V zvezi z današnjim dogodkom smo povprašali na Regijski center za obveščanje Koper, kjer nam je vodja izpostave Igor Marsetič povedal, da je v gospodarski družbi Instalacije Sermin v tistem času potekala vaja, sirene pa niso sprožili načrtno, temveč se je zaradi tehničnih težav na centrali sprožila sama. "Sprožila se je sirena, s katero razglašamo konec nevarnosti, enoličen zvok sirene pa je trajal 30 sekund," je pojasnil Marsetič.

Kakšna je razlika med alarmnimi znaki?

Alarmni znaki v primerih prihajajočih in neposrednih nevarnosti ter ob prenehanju nevarnosti se razlikujejo.

Marsikdo se še dobro spomni, da se je lani zaradi plimovanja sirena javnega alarmiranja večkrat oglasila v Piranu. "V tem primeru je šlo za opozorilo na nevarnost. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti. Ta način alarmiranja se uporablja za napoved bližajoče se nevarnosti visoke vode, požara, ekološke in drugih nesreč. Potem je tudi alarm za neposredno nevarnost, ki se ga uporabi ob nevarnosti poplave, večjem požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih," je obrazložil Marsetič.

Kot smo že omenili, pa se enolični zvok sirene, ki traja 30 sekund in ga je bilo danes dopoldne možno slišati v Kopru, uporabi ob prenehanju nevarnosti, zaradi katere je bil dan znak za neposredno nevarnost. Slednji alarm se uporablja tudi ob preizkusih siren vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija