STE IZ SUŠILCA POTEGNILI PREMAJHEN PULOVER? Brez skrbi, lahko ga vrnete v prvotno stanje

Trendi

Verjetno se vam je že zgodilo – iz sušilnega stroja ste potegnili pulover in ugotovili, da bi ga lahko oblekel otrok. Ali pa so vaše najljubše kavbojke kar naenkrat veliko krajše, kot bi si želeli. Ko vidite svoja oblačila v takšnem stanju, vas stisne pri srcu. Vaša prva reakcija je morda, da skrčena oblačila odnesete v zabojnik Humana. Počakajte! Obstajajo triki za rešitev skrčenih oblačil.

Se pač zgodi, da vi ali vaš dobronamerni družinski član nevede vrže svoj najljubši pulover, kavbojke ali obleko v sušilni stroj na močno vročino in iz njega pride nekaj velikosti premajhno, prekratko ali popolnoma deformirano oblačilo. V nekem trenutku tudi za tiste, ki znajo perilo oprati na pravi način, pride do neizogibnega in tako pomotoma skrčite kos oblačila, ki pripada vam ali ljubljeni osebi. Mary Gagliardi, strokovnjakinja za čiščenje, pa meni, da se da večino skrčenih oblačil rešiti.

Zakaj se oblačila skrčijo?

Če upoštevate navodila na nalepki za nego perila, bi moralo visokokakovostno oblačilo ali tkanina ohraniti prvotno obliko in dobro dimenzijsko stabilnost, kar pomeni, da ga lahko operete in posušite, ne da bi to vplivalo na njegovo velikost. Vendar pa obstajajo različni razlogi, zakaj se oblačilo lahko skrči. Po besedah Gagliardijeve je vrsta vlaken glavni razlog za krčenje oblačil. Naravne tkanine, kot sta bombaž in lan, se zaradi svojih lastnosti in absorpcije vlage bolj skrčijo, pojasnjuje. Vlakna iz živalskih dlak – volna in kašmir – prav tako absorbirajo vlago, prepletena vlakna se tako 'napihnejo' in zaradi tega je videti, da se je oblačilo skrčilo.

Drugi razlogi, zakaj se oblačila lahko skrčijo, so povezani s tem, kako napeta je preja, ko je tkanina tkana ali pletena, ter s splošno kakovostjo oblačil. Na splošno kakovostnejši proizvajalci uporabljajo posebne obloge in proizvodne tehnike za preprečevanje krčenja.

Kako preprečite krčenje?

Za bombažna oblačila bo znižanje temperature pranja in sušenje na zraku pomagalo preprečiti krčenje oblačil. Kavbojke in druge težje oziroma trdne tkanine lahko obesite za robove na obešalnikih za hlače, da se posušijo. Teža vlažne tkanine bo naravno podaljšala hlačnice, ko se kavbojke sušijo na zraku. Manj trdne lahke tkanine se morajo sušiti ležeče, kajti ramenski šivi se lahko raztrgajo ali raztegnejo, če se obesijo med sušenjem.

Kako rešiti skrčena oblačila?

1. Napolnite umivalnik ali kad z mlačno vodo in dodajte kapljico otroškega šampona, balzama za lase ali mila za perilo, pripravljenega za občutljive cikle.

2. Namočite do 30 minut, da zrahljate vlakna.

3. Odstranite kos oblačila iz vode in vodo nežno iztisnite iz oblačil, vendar ne sperite.

4. Oblačila položite na ravno brisačo in jih zavijte, nežno jih stisnite, dokler oblačilo ni več mokro, ampak samo vlažno.

5. Oblačilo položite na drugo suho ravno brisačo in ga nežno raztegnite nazaj na njihovo pravo velikost.

6. Pustite, da se predmet posuši na zraku.

Drugi nasveti za reševanje skrčenih oblačil

Volnene pletenine

Volnene pletenine, ki niso klobučevina, je mogoče nežno raztegniti z mehkim vlečenjem tkanine, ko je še vlažna. Vendar morate paziti, da ne pride do sprijemanja vlaken, tako da upoštevate navodila za nego. Če piše samo kemično čiščenje, je to vaša edina izbira za nego tkanin. Če je dovoljeno ročno umivanje, je treba pulover oprati in sprati pri isti temperaturi. Poleg tega je treba vlečenje, stiskanje, mencanje ... omejiti na absolutni minimum. Namesto da bi pulover potegnili ali stisnili, je treba vodo nežno stisniti skozi tkanino. Vroča voda, zvijanje in stiskanje prispevajo k sprijemanju vlaken, zato se jim je treba izogniti.

Bombažni puloverji

Vas skrbi pranje vašega najljubšega bombažnega puloverja, čeprav na etiketi piše, da je v redu? Preden ga operete, na papirju začrtajte njegov obris. To vam bo pomagalo ugotoviti, ali se je skrčilo. V primeru, da se to zgodi, si ga lahko s tem papirnatim 'vodičem' pomagate preoblikovati v prvotne dimenzije po zgornjih korakih.

Poliester in druga sintetika

Poliester in druga sintetika niso nagnjeni h krčenju. Dejansko so nekatera volnena oblačila, ki se perejo v stroju, pravzaprav mešanice, ki uporabljajo majhen odstotek poliestra ali akrila za stabilizacijo volne in preprečevanje krčenja, piše Reader's Digest.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija