STARŠI V ODPRTEM PISMU PIRANSKEMU ŽUPANU: "To je diskriminacija otrok!"

Piran

Skupina staršev otrok, ki obiskujejo podružnično osnovo šolo Cirila Kosmača Portorož, je na piranskega župana Đenia Zadkovića naslovila odprto pismo, v katerem protestirajo proti načrtu, da se v imenu skupine otrok iz vrtca Morje Lucija preseli drugo skupino otrok iz portoroške šole, ki naj bi vrtcu začasno odstopila svoje prostore. Načrt je po mnenju staršev nesprejemljiv, saj naj bi šlo za diskriminacijo otrok. Kljub protestom in nestrinjanju staršev pa se matična Osnovna šola Cirila Kosmača Piran medtem že pripravlja na sprejem šolarjev. 

Skupina staršev otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Portorož, je na piranskega župana Đenia Zadkovića naslovila odprto pismo, v katerem protestirajo proti načrtu, da se, kot pravijo, "v imenu ene skupine otrok (vrtec Lucija) preseli drugo skupino otrok (Šola Portorož) in jim 'začasno' odstopi svoje prostore". Načrt je po mnenju staršev nesprejemljiv, saj naj bi šlo za diskriminacijo otrok. Župana in zaposlene na piranski občini pozivajo k odgovornosti do občanov Pirana, ki jih plačujejo za delo "za dobrobit vseh občanov Pirana" ter jim sporočajo: "Najdite primerno rešitev za otroke Lucijskega vrtca, nadomestne prostore v času gradnje novega vrtca Lucija in ne selite naše otroke iz Portoroške šole, ker nimajo nič z vrtcem Lucija."

Starši naj bi na sestanku, ki je potekal 5. maja letos, ponudili občini več rešitev prostorov za vrtec Lucija, ki pa jih občina ni sprejela, zato uslužbencem Občine Piran očitajo, da ne iščejo rešitve. "Selitev šole Portorož ni rešitev, ampak je delanje težav za eno skupino v imenu druge skupine," so prepričani starši. "G. Zadković, vidite zarote v svetu in jih izpostavljate, tokrat vam pa mi izpostavljamo možnost 'zarote' – sprememba iz šole v vrtec bo stala nekaj davkoplačevalskega denarja in vrnitev prostorov šole po par letih iz vrtca v šolo bo skoraj nemogoča in nelogična," opozarjajo župana nezadovoljni starši ter ga pozivajo: "Prosimo, seznanite nas, kaj je v ozadju 'selitev' šole Portorož. Je kakšen gradbeni načrt morda za privat vile ali pa še en hotel (kot da jih nimamo dovolj na obali)? Ker govorice so …"

Starši imajo tudi zanimiv  predlog. "Zakaj se na vsake štiri leta izbira nov župan, če so birokrati v občinah zaposleni do penzije? Zakaj ne bi pustili župana do penzije ali pa bi izbirali nove zaposlene na občini vsake štiri leta skupaj z županom? Ker spremeniti kapitana barke, ki očitno pluje v napačno smer in ne spremeniti tudi pomorščake, ki ne opravljajo strokovno in moralno svoje delo, je nesmiselno," še poudarjajo ogorčeni starši.

Kljub protestom in nestrinjanju staršev pa se matična šola medtem že pripravlja na sprejem šolarjev. Iz odgovora Občine Piran glede začasnih prostorov za Vrtec Morje Lucija, ki so ga prejeli starši otrok prvega razreda podružnične osnovne šole Cirila Kosmača Portorož, so glede predloga za selitev otrok lucijskega vrtca v objekt Vile Napoli v Portorožu kot najprimernejše možnost začasne selitve otrok v času gradnje, navedli, da omenjeni objekt ni v lasti Občine Piran, temveč je v lasti  javnega socialno varstvenega zavoda Dom upokojencev Izola oziroma njihovega ustanovitelja Republike Slovenije.

Na tem objektu se  zaključujejo vzdrževalna dela za naselitev socialnovarstvenih programov Doma upokojencev Izola. "Projekt bo zagotavljal vzpostavitev sodobne dislocirane enote, ki bo zagotavljala skupnostne oblike socialnega varstva, v sklopu dnevnih oblik varstva in sklopu zagotavljanja začasnih namestitev, za osebe starejše od 65 let. Iz navedenih razlogov predlagani objekt ni na razpolago za izvajanje programov predšolske vzgoje," so zapisali.

Obenem zagotavljajo, da so strokovne službe Občine Piran naredile analizo vseh možnih nadomestnih lokacij za preselitev vrtca in predlagale najbolj ustrezno, starše pa obveščajo, da "investicijske strokovne službe zaključujejo z ureditvijo prostorov matične Osnovne šole Cirila Kosmača Piran za začasno selitev učencev iz Podružnične šole Portorož, vključno z varno ograjenimi zunanjimi površinami ob šoli", kot izhaja iz odgovora Ester Nussdorfer, višje svetovalke za družbene dejavnosti iz Urada za družbene dejavnosti Občine Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija