STARŠI V OBALNO-KRAŠKI REGIJI VEČINOMA PODPIRAJO VRNITEV OTROK V ŠOLE: "Pouk na daljavo ni prava rešitev, še posebno ne na dolgi rok"

Koper

Sveti staršev osnovnih šol v obalno-kraški regiji, ki so nedavno na premierja Janeza Janšo naslovili poziv k ponovnemu odprtju šol, so v regiji izvedli anketo. Med ustrezno zaključenimi anketami se je skoraj 90 odstotkov staršev strinjalo s tem, da se otroci ob upoštevanju varnostnih in higienskih ukrepov v najkrajšem možnem času vrnejo v šole.

Anketo so sočasno izvedli v vseh 24 osnovnih šolah obalno-kraške regije. K sodelovanju so povabili starše oz. skrbnike več kot 10.000 učencev, ki te šole obiskujejo. Anketo je ustrezno zaključilo 30 do 40 odstotkov vprašanih, od teh pa se je skoraj 90 odstotkov opredelilo za čimprejšnjo vrnitev otrok v šole, so sporočili pobudniki poziva.

Sam poziv je sicer obravnavalo 23 od 24 svetov staršev in so ga napisali z željo, da se otrokom v času epidemije covida-19 omogoči čim manj stresen prehod v normalne razmere.

"Ukrepi so bili za kratek čas v pomoč, da smo prebrodili najhujše trenutke pandemije in v boju z nalezljivim virusom uspeli zajeziti njegovo širjenje, nikakor pa ni 'pouk na daljavo', ki je pogojen tako s fizično kot socialno distanco, prava rešitev za otroke, učitelje in starše, še posebno ne, če se izvaja na dolgi rok," so prepričani.

Pravico do osnovnošolskega izobraževanja pod enakimi pogoji zagotavlja tudi ustava, medtem ko je obisk pouka, ki se izvaja v času epidemije, v popolnem nasprotju z vsemi temi vrednotami in standardi, saj se pogoji, v katerih se otroci šolajo, zelo razlikujejo. Pouk na daljavo poleg tega posega tudi v druge ustavno zagotovljene pravice otrok, staršev, družine, tudi v pravice učiteljev. Posega v zasebnost in osebnostne pravice, tudi v svobodo dela in svobodno gospodarsko pobudo.

Avtorji poziva želijo, da se tudi njih oz. starše upošteva kot enakovredne sogovornike pri sprejemanju pomembnih odločitev, ki krojijo prihodnost naših otrok. Pri tem so predsednika vlade pozvali, naj bo šolanje na daljavo začasen in kratkotrajen ukrep. Postopno naj se začnejo odpirati šole za vse otroke, ukrepe pa naj se sprejema z izključnim zavedanjem, na katero populacijo otrok se ukrepi nanašajo.

Vlada je sicer v četrtek sklenila, da zaradi vse manjših razlik med posameznimi deli države ukrepov ne bo več vezala na regije in da je celotna država od zdaj v rdečem območju. Tako se prihodnji torek po vsej državi odpirajo šole za otroke prvega triletja in vrtci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  07 .02. 2021 ob  15: 00
Obalne kafič fukfektare so dobile popizditis, ker so preveč časa s svjimi "ljubljenimi" otroki! Golazen materinska nesposobna. samo FB, Instagram, Twitter, Tik-Tok in podobne reaći hodi tem sponzorušam in kešpičkam po vakuumu v lobanji.