STARŠI POZOR! V vrtcih naj bi se širila zelo nalezljiva bolezen, na udaru tudi odrasli

Zdravje

Med otroci naj bi v vrtcih razsajalo vnetje očesne veznice. Gre za okužbo, ki se lahko prenese tudi na odrasle.V enem izmed vrtcev v občini Moravske Toplice naj bi razsajalo vnetje očesne veznice, piše spletni portal mariborinfo.com. Na njih se je obrnila mati, katere otrok je zbolel za omenjenim vnetjem. Bolezen naj bi staknil v vrtcu, kjer naj bi bilo okuženih še več otrok. Vnetje je zelo nalezljivo in čeprav gre za predvsem otroško bolezen, se lahko prenese tudi na odrasle. Okuženega boste najlažje spoznali po močno krvavo rdečih očeh.

V sosednji Avstriji poročajo o pravi epidemiji virusnega vnetja očesne veznice, in sicer predvsem v šolah in vrtcih.

Širjenje vnetja je še hitrejše, ker nekateri starši okužene otroke, kljub temu da vedo za bolezen, še vedno vozijo v vrtec, piše omenjeni portal, ki dodaja, da se okužba hitro širi tudi v šolah. Po informacijah portala naj bi jo v omenjenem vrtcu staknilo več otrok, v nekaterih primerih pa se je prenesla tudi na njihove starše.

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a po navadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bolezenski znaki pa so odvisni od tega ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da sta dosledno umivanje rok in to, da okuženih otrok ne vozimo v vrtec, trenutno edina načina za nadzorovanje širjenja virusnega vnetja v okoljih, kot sta vrtec in šola. Otrok z virusno okužbo je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči, zato ta čas naj ne obiskujejo vrtca. Nekoliko drugače je v primeru bakterijskega vnetja. Otrok s tovrstno okužbo se lahko v vrtec vrne že 48 ur po pričetku zdravljenja z ustreznim antibiotikom, piše mariborinfo.com.

Deli novico:

jQuery162028100063027146804_1538983128231? |  08 .10. 2018 ob  09: 20
Kaj za vraga strašite s takim naslovom?Konjuktivitis je pogosta zelo nalezljiva bolezen v vrtcih,še posebej v jaslih.