STARŠI, ODDAHNITE SI: Če otrok poje Lego kocko, jo bo tudi pokakal

Zdravje

Starši pogosto pripeljejo k zdravniku otroka, ki je pogoltnil majhen predmet in če gre za Lego kocko, jim ni treba skrbeti, pravi skupina britanskih in avstralskih zdravnikov. Ti so namreč opravili sledeč poskus: pogoltnili so Lego kocke, da bi ugotovili, koliko časa bo potrebnega, da se izločijo iz telesa.

Raziskovalci so v poskusu med 7. in 9. uro s kozarcem vode pogoltnili Lego figurice velikosti okrog 10 mm x 10 mm. Večina sodelujočih zdravnikov je izločila lego kocko ob svoji prvi, drugi ali tretji naslednji 'veliki potrebi'. Za izločanje kocke so potrebovali od 1,1 do 3 dni, kar je v povprečju 1,7 dneva. Nihče od raziskovalcev ni občutil bolečin ali nelagodja. Ugotovili so še, da konsistenca blata nima vpliva na prehajanje kocke skozi prebavni sistem.

S svojo raziskavo so želeli pomiriti zaskrbljene starše in ob tem poudarili, da bo večina majhnih, gladkih in plastičnih predmetov brez težav prešla skozi prebavni sistem. Ob tem pa so izpostavili, naj starši poiščejo zdravniško pomoč v primeru, če otrok pogoltne stvar, ki je ostra ali daljša od 5 cm in širša od 2,5 cm. Enako velja v primeru, če otrok pogoltne magnet, gumbno baterijo ali doživlja bolečino. Eksperimenta, ki so ga izvedli, se ne lotevajte doma, so še opozorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija