STARŠI DEKLICE, CEPLJENE Z NAPAČNIM CEPIVOM, TOŽIJO OBLASTI: Za zamenjavo kriva napačna čakalna vrsta

Svet

V Franciji starši 10-letne deklice tožijo pristojne oblasti, ker je prejela cepivo proti covidu-19 podjetja Moderna. To je zaradi večje možnosti stranskih učinkov odobreno le za uporabo pri odraslih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska regionalna zdravstvena služba ARS je sporočila, da so 22. decembra v cepilnem centru v Avranchesu v Normandiji deklici pomotoma dali odmerek cepiva podjetja Moderna. "Oče je zaradi tega vložil pritožbo," je povedal državni tožilec Cyril Lacombe.

Direktorica bolnišnice Avranches Joanny Allombert je dejala, da so deklico pomotoma posadili v napačno čakalno vrsto. "Deklico so prosili, naj se usede na napačno mesto, ker v pravilni vrsti ni bilo več prostora," je povedala Allombert za enega od francoskih medijev.

"Zdravstveni delavci v centru so napako takoj ugotovili, pristojna zdravnica pa se je posvetovala z družino," so sporočili z ARS in poudarili, da je zdravstveno stanje deklice dobro. Zdravnik je staršem razložil, kako prepoznati morebitne simptome vnetja srca.

Francija in številne druge države zaradi povečanega tveganja za vnetje srčne mišice ne dovolijo, da bi otroci prejeli cepivo podjetja Moderna. Redek stranski učinek so odkrili pri mladostnikih in mladih odraslih, zlasti moških, zaradi česar so uradniki za otroke, stare od pet do 12 let predvideli uporabo cepiva podjetij Pfizer/BioNTech.

Moderna, ki je pri Evropski agenciji za zdravila zaprosila za odobritev svojega cepiva za otroke, je oktobra sporočila, da so klinična preskušanja pokazala pozitivne rezultate.

Tudi v Sloveniji je za otroke v starostni skupini od pet do enajst let registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. Po podatkih NIJZ so s cepivom Moderne med junijem in novembrom letos domnevno cepili šest otrok. Pretekli teden so z NIJZ sporočili, da niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, vendar bodo skušali ugotoviti, ali je šlo v teh primerih za morebitne administrativne napake ali so se cepljenja res zgodila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .12. 2021 ob  15: 52
Moras pa res biti zatelebljen, da das otroka cepit proti covidu!
vseved |  30 .12. 2021 ob  15: 41
Skrajni čas je, da zdravstveni delavci začnejo prevzemat odgovornost za svoja dejanja , ne pa da se vse pometa pod preprogo.