STARŠEVSKE DILEME PRED SEZONO PREHLADOV: Ob katerih simptomih otroka še lahko odpeljemo v vrtec ali šolo?

Izola

Letošnje šolsko leto se je začelo drugače, kot smo jih bili vajeni do sedaj, saj so tudi v vrtce in šole močno zarezali ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. A poletje se vztrajno bliža koncu in prihaja sezona, ki jo (vsaj med otroki) zaznamujejo tudi prehladi, zato se mnogi starši sprašujejo, kje je meja, ko otroka še poslati v vrtec ali šolo oziroma kdaj je celo potrebno otroka poslati na testiranje za covid-19.

Že prve dni pouka se je kot problem izpostavilo, kako razločiti med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada. Pediatri že pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok. Kot je za STA povedal pediater Denis Baš, bodo prav o tem v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje.

Vse poti vodijo do pediatra

"Starši se morajo za nasvet obrniti na pediatra," na naše vprašanje o tem, kdaj oziroma ob kakšnih simptomih otroka še odpeljati v vrtec ali šolo, odgovarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer dodajajo, da otroka na testiranje lahko napoti pediater. Niso pa odgovorili na naša vprašanja, ali staršu zaradi prehlada otroka prav tako pripada nadomestilo za nego otroka in kako je z nadomestilom plače v primeru karantene za samozaposlene starše.

"Starši se morajo posvetovati z otrokovim izbranim zdravnikom, ki presoja o tem, ali je otrok bolan, kakšni so nadaljni ukrepi in kdaj lahko zopet obiskuje vrtec," opisuje tudi Svetlana Dobrila, organizatorka zdravstveno-higienskega režima v izolskem vrtcu Mavrica. Po smernicah NIJZ so med simptomi covida-19 najpogosteje utrujenost, slabo počutje, nahod, vročina, kašelj. "Če se pri otroku pojavijo tej znaki, lahko vrtec zavrne sprejem otroka," pravi Dobrila in dodaja, da do sedaj še niso imeli primera, da bi od staršev zahtevali, da predložijo negativen izvid na testiranje na covid-19.

Tudi sicer naj otrok ne prihaja bolan v vrtec

"Če otrok kiha, kašlja in mu teče iz nosu staršem svetujemo obvezen posvet s pediatrom," pravi tudi ravnatelj lucijskega vrtca Morje, Uroš Savec. elimo si, da bi v vrtec prihajali le zdravi otroci, zaradi zdravja vseh. Ne le, da bolan otrok prenaša bolezen na druge, tak otrok je v vrtcu nerazpoložen, razdražljiv, ne more se sproščeno vključiti v igro in dejavnosti," sicer poudarja Savec. Kot še navaja ravnatelj mora otrok ostati doma, če ima: temperaturo nad 37 °C, drisko ali bruha, impetigo, sum na nalezljivo otroško bolezen ali vnetje očesne veznice po posvetu s pediatrom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  09 .09. 2020 ob  22: 26
Po mojem bodo maske, razkuževanje, ... in ostalo zelo prispevale k temu, da bo tudi vseh drugih viroz manj, kot se je izkazalo med covid krizo.