Stanovanjski krediti še dražji

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotavljajo, da so se pogoji bank pri stanovanjskem kreditiranju v primerjavi z lanskim aprilom poslabšali. Povprečna efektivna obrestna mera kreditov je višja za dve desetinki odstotka, zvišali so se tudi povprečni stroški kredita.

Razlog za manj ugodno ponudbo na trgu po njihovih ugotovitvah ni le zvišanje referenčne obrestne mere euribor, pač pa tudi zvišanje stroškov odobritve kredita pri številnih bankah. Povprečni stroški kredita v znesku 80.000 evrov z odplačilno dobo 20 let so se denimo od lanskega aprila podražili za 1600 evrov, so sporočili iz ZPS.

Banke sicer trenutno odobravajo kredite le razmeroma ozkemu krogu potrošnikov.

Kljub podražitvam pa med bankami še vedno obstajajo občutne razlike. Razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno banko znaša pri kreditu, o katerem so poizvedovali, dobrih 7000 evrov. Trenutno najugodnejšo ponudbo za stanovanjske kredite s spremenljivo obrestno mero, ki ni vezana na nakup dodatnih storitev, so našli pri SKB banki.

V ZPS potrošnikom svetujejo, naj pred odločitvijo vsaj tri banke zaprosijo za okvirno ponudbo, z najugodnejšo pa naj soočijo še svojo banko. "Pogajajte se, saj lahko vsaka desetinka odstotne točke pomeni 1000 evrov prihranka," so zapisali v sporočilu za javnost.Praviloma so to tisti s pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas v javni upravi in v podjetjih, ki niso v finančnih težavah. Ostali bodo morda morali plačati več in ponuditi dodatna zavarovanja, ali pa bodo banke njihovo prošnjo zavrnile.