STANJE SE IZ DNEVA V DAN POSLABŠUJE TUDI PRI ISTRSKEM VODOVODU: V Luki Koper ladjam "zaprli pipe"

Koper

Redukciji vode, ki je v Slovenski Istri nismo doživeli že od leta 1987, se v letošnjem poletju glede na vremensko napoved in stanje na vodnih virih najverjetneje ne bomo mogli izogniti. Istrski župani in Rižanski vodovod Koper so včeraj pripravili načrt kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov, ki so ga predlagali ministrstvu za okolje in prostor. Kdaj bi voda po ceveh v gospodinjstvih lahko prenehala teči, si nihče ne upa napovedati. So se pa medtem odločili ukrepati v Luki Koper, kjer naj bi "pipe zaprli" potniškim ladjam.

Na Rižanskem vodovodu Koper so nam pojasnili, da o pričetku redukcij odloča izključno razmerje med razpoložljivimi količinami vode in trenutno porabo ter hitrost in učinkovitost nujnih ukrepov, ki so jih včeraj predlagali ministrstvu za okolje in prostor. Med njimi je predvidena prekinitev dobave vode "po rajonih" in seznam večjih uporabnikov, pravnih oseb v državni lasti. "Vlada bo nato preučila, katerim izmed teh podjetij, če sploh, je mogoče okrniti del dejavnosti ali prekiniti dobave vode brez večjih posledic ali s posledicami, ki so obvladljive. Med slednjimi so tudi turistični kompleksi," je včeraj dejal koprski župan Aleš Bržan.

Danes ob 16. uri se bodo predstavniki Rižanskega vodovoda sestali še s predstavniki obalnih krajevnih skupnosti. Tema sestanka bodo skupna prizadevanja za ohranjanje pitne vode, pravočasno obveščanje in usklajevanje skupnih aktivnosti v primeru redukcij, so sporočili iz vodovoda.

BONUS VIDEO: Kako nameravajo rešiti katastrofalno stanje z vodo v Slovenski Istri?

Te dni je vodooskrba v Slovenski Istri namreč na kritični meji, "a zaenkrat še uspevamo ohraniti dobavo pitne vode znotraj celotnega sistema", pravijo v Rižanskem vodovodu. Kako bodo morebitne redukcije potekale, bodo narekovale razmere oz. razpoložljive količine pitne vode. "Pri zagotavljanju vode smo odvisni od treh virov in stanje se iz dneva v dan poslabšuje tudi pri Istrskem vodovodu, pri katerem kupujemo vodo," so nam pojasnili.

Pipe bodo suhe tudi v hotelih in restavracijah

Redukcija, v kolikor do nje pride, bo veljala za vse, tudi denimo restavracije in hotele. V vodovodu zato te dni znova pozivajo predstavnike gospodarstva, da dosledno upoštevajo omejitev uporabe pitne vode za gospodarske namene, da bi morebitni začetek redukcij vsaj zamaknili za kakšen dan ali teden. "Vsak dan s pitno vodo na pipah v naših domovih je dragocen za občane slovenske Istre, to nam je prioriteta," pravijo.

V Luki že ukrepali

V Luki Koper so se na ukrep o zmanjšanju porabe pitne vode za gospodarske namene za 30 odstotkov že odzvali, česar so v vodovodu zelo veseli. V Luki Koper so potrdili, da so že pred dnevi ladjarjem in agentom poslali pojasnilo o stanju z vodooskrbo v Slovenski Istri in poziv, da se pripravijo na zaostrene razmere glede dobave pitne vode. "Zaradi vse bolj zaostrenih razmer pa smo v teh dneh sprejeli odločitev, da tako tovornim kot potniškim ladjam ne bomo več zagotavljali dobave pitne vode, razen v izjemnih primerih. Ukrep velja do preklica," so nam sporočili iz Luke.

V normalnih razmerah se potniške ladje sicer ne odločajo pogosto za nabavo pitne vode v koprskem pristanišču – letos je predvidenih še 35 prihodov potniških ladij –, še dodajajo v našem največjem pristanišču. Ladjarji, ki se odločijo za oskrbo v Kopru, pa po navadi dotočijo od nekaj deset do približno 300 kubičnih metrov vode, količine so zelo različne, še pravijo v Luki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  21 .07. 2022 ob  14: 38
17
Se enkrat se je pokazalo, da smo greznica od drzave!
Politiki, ministrstva, desetine agencij in stotine "strokovnjakov" (beri: vsi na budzetski sisi!!!!!) se v juliju sprasujejo zakaj nimamo vode. Pripeljite Izraelce, oni vam jo bodo nasli! Vi pa na Zavod, ker ste nesposobni, nedelovni, brez vizije in najbrz prisli na ta delovna mesta preko veze in poznanstev !!!!!!! Sramota!!!!!