STA BILA MALČKOVA MAMA IN NJEN PARTNER POD VPLIVOM DROG? Policisti v hišni preiskavi našli prepovedane substance

Kronika

Celjski kriminalisti bodo danes s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku pripeljali mater otroka, ki je v torek v Sv. Lovrencu umrl v razgretem avtomobilu in njenega partnerja. Otrok je umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini, je povedal Aleš Slapnik iz celjske kriminalistične policije.

Slapnik je v današnji izjavi za medije dejal, da so v sredo na naslovu bivanja matere in njenega partnerja ter tudi na drugih lokacijah opravili hišne preiskave, nekatere pa nadaljujejo še danes.

"Pri doslej opravljenih hišnih preiskavah smo našli in zasegli prepovedane droge in bomo podali še kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog," je povedal Slapnik.

Prav tako bosta ovadena zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. V preteklosti je policija obe osebi že obravnavala.

Eno od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugo osebo pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Slapnik je tudi povedal, da ima mati več otrok.

Na vprašanje, koliko časa je bil otrok v vozilu, je Slapnik odgovoril, da preiskava še poteka, zato ne more odgovoriti na to vprašanje. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

Slapnik je tudi dejal, da so obema osumljencema odvzeli telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog.

Dodal je še, da je za povzročitev smrti iz malomarnosti zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

Po poročanju spletnega portala 24ur.com so oba osumljenca popoldne privedli pred preiskovalnega sodnika in ostajata v sodnem pridržanju, zaslišali pa naj bi ju v petek.

Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. 

Deček je imel tudi sorojence, zato se je po protokolu vključil center za socialno delo (CSD). "V podobnih primerih CSD ocenjuje ogroženost otrok. Če se ugotovi, da starši ne ravnajo v korist otrok, potem center začne postopek javnega pooblastila posebnega varstva otrok in mladostnikov," je po navedbah portala povedal direktor CSD Savinjsko - Šaleške Marko Verdevl.

Po njegovih besedah se izvede ocena ogroženosti, ki je osnovna, srednja ali visoka. Pri osnovni ali srednji se staršem nudi pomoč za spremembo njihovih dejanj. "V primeru, da gre za visoko stopnjo ogroženosti, pa center izpelje postopke po javnem pooblastilu tudi z morebitnim odvzemom otroka in namestitvijo v varno okolje," je pojasnil. V primeru odvzema CSD najprej razišče socialno mrežo, torej sorodnike, in k njim namesti otroke, če obstaja ta možnost, sicer pa v krizne centre, še poroča portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  22 .06. 2023 ob  13: 37
12
In kje je bil CSD? Aja primer do sedaj njim neznan.
Smo že na pol poti do Amerike.
hribi |  22 .06. 2023 ob  13: 19
Kje pa. Drogo imajo doma kot souvenir. Gre za narkomane, družina je socialni problem. To vsi vedo.