SREČANJE 'VSEH ŠTIRIH': Župani sklenili dogovor o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu občin slovenske Istre

Koper

Župani občin Piran, Izola, Ankaran in Mestne občine Koper (MOK) so se danes v Kopru sešli na prvi formalni koordinaciji županov občin slovenske Istre, ki bo odslej potekala enkrat mesečno v Kopru. Gre za delovna srečanja, na katerih rešujejo odprta vprašanja, iščejo in ponujajo možnosti sodelovanja, si izmenjujejo konkretne izkušnje in sprejemajo skupna stališča ter sklepe.

Đenio Zadković, Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik so s sklenitvijo dogovora o medsebojnem sodelovanju in partnerstvu županov občin slovenske Istre obudili nekoč nepogrešljivo in zelo učinkovito medobčinsko koordinacijo ter se dogovorili, da bodo koordinacije mesečno potekale v Kopru, in sicer praviloma vsak prvi torek v mesecu. "V slovenski Istri živimo skupaj in prav je, da tudi delamo skupaj," je ob tem povedal koprski župan Bržan.

Tako so danes naredili nekaj, kar bi istrske občine morale storiti že vsaj pred desetletjem, in sicer sprejeli skupno stališče do predloga rešitve za tranzitni promet v slovenski Istri, je zapisano v njihovi skupni izjavi. "Istrski župani smo, tako kot istrski poslanci, enotni, da problema tranzita ne more rešiti hitra cesta med Jagodjem in Lucijo, ki bi pomenila pravo devastacijo prostora. Kot bistveno bolj primerno in zelo nujno rešitev smo ocenili hitro cesto med Koprom in Dragonjo, ki bi tranzitni promet odpeljala mimo gosto naseljenih mestnih središč, seveda pa bo morala država pri umeščanju te trase v prostor upoštevati upravičene pripombe in predloge lokalnih skupnosti," je pojasnil Bržan. Sprejeli so tudi sklep o imenovanju strokovne skupine, ki bo oblikovala predloge konkretnih rešitev na posameznih odsekih trase, te pa bodo nato župani predstavili pristojnemu ministrstvu in državi. Vodil jo bo Janez Koželj, predloge naj bi oblikovali v roku meseca dni oz. dveh.   

Župani so danes govorili tudi o pobudi za ustanovitev skupne medobčinske uprave, v okviru katere bi lahko poenotili delovanje posameznih občinskih služb. Dogovorili so se, da bodo strokovne službe najprej proučile možnosti združevanja, upoštevajoč zakonodajo in aktualne potrebe občinskih uprav, nato pa bodo za posamezna področja oblikovali projektne skupine. Pogovarjali so se tudi o možnosti razširitve določenih projektovi na vse štiri občine, ob tem pa poudarili projekt vzpostavitve sistema izposoje električnih koles, ki ga namerava koprska občina začeti še v tem letu.

Obravnavali so tudi pobudo za ustanovitev Slovenskega sveta za Jadransko morje in predlog odloka o podeljevanju priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča, ki bi jo občine podeljevale vsaki dve leti, prvič že letos. Ob tem so izpostavili, da je želja vseh županov, da bi bila politika povsem izločena iz postopka izbire in podeljevanja nagrade ter da bi se o tem izrekala strokovna skupina, ki bi na koncu tudi izbrala primernega kandidata za podelitev nagrade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .05. 2019 ob  11: 49
Tej štirje skupaj ne bodo naredili niti pol toliko kot se je naredilo v Kopru z županom Popovičem. Vseved prav je, da uživate, ampak pustite tudi nas, da uživamo, ne da nam delate gužvo na primer v našem zdravstvenem domu, ki je bil zgrajen za nas z našimi sredstvi. V petih letih z devetimi milijončki na leto bi se dalo zgradit marsikaj, problem je da se nič ne dela pri vas. Dajte si za začetek zgradit en lep zdravstveni dom in potem še kaj drugega. Če ste šli stran potem si uredite osnovne pogoje za življenje ne da rompate balote v sosednji občini in potem v miru uživate doma.
koper jan |  14 .05. 2019 ob  21: 15
-1
Prav je, da se župani dobivajo in dogovarjajo o sodelovanju. S prejšnjim koprskim županom zaradi ega to ni bilo mogoče...........
vseved |  14 .05. 2019 ob  14: 32
@ ISTRIANO, v Ankaranu živimo dobro in mirno. Mogoče tudi zato, ker ni zafrustriranih bedakov kot si ti.
Istriano |  14 .05. 2019 ob  10: 53
Dogovori, dogovori, dogovori, bla, bla, bla in štiri leta bodo hitro mimo. To je že pokazal in dokazal najbolj izkušeni od te četverice, ki z 9 milijoni proračuna občine Ankaran ni naredil skoraj NIČ.
Olgo Franco |  13 .05. 2019 ob  23: 05
Pogresam Misica in Rotarja.