SREČA JE UNIVERZALNA ŽELJA: Povečate jo lahko na več učinkovitih načinov

Trendi

Življenje je običajno precej burno stanje, ki je polno izzivov, vendar obstaja tudi nešteto priložnosti za doseg osebnega zadovoljstva, tkanje prijateljstev, občutenje ljubezni, iskanje smisla, delanje dobrega za druge … Kljub temu, da se vam želja po sreči včasih zdi nedosegljiva, obstajajo učinkoviti načini, kako povečati svojo srečo. V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete za spodbujanje občutka sreče.

1. Poiščite veselje v majhnih stvareh.

Za večino ljudi je življenje kopičenje majhnih trenutkov. Seveda se v človekovem življenju zgodijo pomembni dogodki, ki lahko povzročijo dramatičen premik, spremenijo smer življenja, ustvarijo novo življenjsko pot … Ampak kljub temu se vsakdanje življenje navadno nadaljuje z majhnimi, na videz nepomembnimi trenutki. V majhnih stvareh lahko najdete svoje veselje in povečate občutek sreče.

Ko si dovolite biti veseli, je lažje najti veselje. Čeprav se to morda sliši preveč preprosto in predobro, da bi bilo res, dejansko deluje. Prepustite se prijetnemu občutku, ki se v vas porodi, ko se namakate v morju na vroč poletni dan. Uživajte v vonju in okusu najljubšega obroka. Predajte se sproščenosti, ki vam jo lahko nudi ljubeča prisotnost vaše družine, prijateljev … To so malenkosti, ki so prepogosto samoumevne, a dejansko ogromno prispevajo k večjemu občutku sreče.

2. Bodite hvaležni.

Vsak ima v življenju nekaj, za kar je lahko hvaležen. Večina nas ima veliko, a se tega pogosto ne zavedamo. Preprost in kratek ritual, ki je sestavljen iz vsakodnevne osredotočenosti na pozitivne stvari v življenju, lahko močno poveča naš občutek sreče. Dobro zdravje, ljubeča družina, konstruktivni odnosi … seznam je neskončen in zelo oseben.

Nevroznanstveniki med drugim ugotavljajo, da se koristi hvaležnosti začnejo pri dopaminskem sistemu. Občutek hvaležnosti aktivira predel možganskega stebla, ki proizvaja dopamin, ki je živčni prenašalec. Ko je v naših možganih več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije, smo bolj osredotočeni na to, kar delamo, imamo več motivacije, lažje razmišljamo, imamo več domišljije … Na primer hvaležnost, ki je usmerjena proti drugim, poveča tudi aktivnost v socialnem dopaminskem vezju, kar naredi družabne stike bolj prijetne.

3. Ustvarite cilje in načrte za dosego tistega, kar si najbolj želite.

Če pričakujete ali želite doseči določen življenjski standard, si prizadevate za napredovanje v službi, nakup hiše, poroko, otroke … ali imate kateri koli drug cilj, ki se vam zdi smiseln, morate ta cilj najprej definirati. Dobro je, da stremite k temu, da so vaši cilji čim bolj specifični, merljivi, dosegljivi, realni in časovno omejeni. Obenem je priporočljivo, da cilje zapišete. Ko dejansko zapišete cilj, ga pravzaprav programirate v svoji podzavesti in hkrati aktivirate možgane, ki vam lahko omogočijo, da dosežete več, kot ste kdajkoli sanjali.

Nato ustvarite učinkovit akcijski načrt, ki vam bo pomagal doseči, kar želite. Bolj kot boste pri načrtovanju svojih dejavnosti in nalog pozorni in osredotočeni na podrobnosti, več boste dosegli v manj časa. Vsaka minuta, porabljena za načrtovanje, namreč lahko prihrani približno 10 minut pri izvedbi. Pri doseganju ciljev bodite odločni in vztrajni in ne pozabite, da je vsak začetek težak, a na koncu se splača.

Vsak dosežen cilj lahko tudi proslavite. Naj bodo to vaša mala praznovanja in upravičeno bodite ponosni sami nase. Na ta način se bo povečal vaš občutek zadovoljstva in v življenju boste srečnejši.

4. Bodite dobri do sebe.

Prenajedanje, preveč pitja alkohola, pomanjkanje spanja in druge ponavljajoče se slabe navade niso dobre za vas in vam običajno škodujejo tako fizično kot mentalno. Namesto tega se odločite za življenjski slog, ki vključuje zdravo vedenje: jejte hranljivo hrano, zmanjšajte ali prekinite uživanje alkohola, privoščite si dovolj miru, pijte dovolj vode, redno telovadite, pojdite na oddih … Ljubezen do sebe ni egoizem ali narcisizem, ampak gre za spoštovanje svojega dobrega počutja in zadovoljstva. Pomeni tudi, da znamo poskrbeti za svoje potrebe in ne žrtvujemo sebe, da bi ugajali drugim.

Ljubezen do sebe pomeni, da ne sprejmemo manj, kot si v resnici zaslužimo. Ne pozabite, da ljubezen do sebe ni enkraten cilj, ampak gre za neskončen, nenehen in vseživljenjski proces, ki zahteva čas in potrpljenje in skozi katerega rastemo, se razvijamo in postajamo vedno boljši. Poleg tega je ljubezen do sebe tudi ključnega pomena za oblikovanje in vzdrževanje zdravih medosebnih odnosov. Čeprav zveni kot kliše, je zelo na mestu rek, ki pravi, da ne moremo zares ljubiti drugega, dokler se ne naučimo ljubiti sebe. Če boste dobri do sebe, boste posledično bolj zdravi in absolutno srečnejši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija