SREBRNI ODBOJKARJI SE POČASI ZAVEDAJO USPEHA: "Brez navijačev nam ne bi uspelo" (VIDEO)

Slovenija

Evropsko prvenstvo v odbojki se je končalo. S sinočnjo finalno tekmo v Parizu je padel zastor nad enim največjih športnih dogodkov leta, za Slovenijo kot sogostiteljico morda celo največjim. Tudi končalo se je z izjemnim uspehom, srebrno medaljo, čeprav so bili odbojkarji v Parizu takoj po izgubljenem finalu zelo razočarani.

Odbojka je postala pravi hit, v treh tednih so slovenski odbojkarji naredili več za promocijo svojega športa kot prej v več letih. To je prvi vtis pravkar končanega evropskega prvenstva, ki ga je gostila tudi Ljubljana, pa čeprav po finalu in porazu s Srbijo z 1:3 ostaja kanček grenkobe.

"Mogoče nam je zmanjkalo malo energije. Nismo bili stalni v 'side outu', to nam ni uspelo, tekmec se je v vsakem nizu odcepil in jim je bilo lažje igrati. Za nas pa je bilo igrati v Stožicah, ko je dvorana skoraj gorela, nekaj povsem drugega, kot pa igrati v kakšni drugi dvorani," je po finalu dejal kapetan Tine Urnaut.

Prav navijači so bili rdeča nit prvenstva. Pred EP so v odbojkarski zvezi upali, da bo dvorana Stožice vsaj približno polna. A ko je šlo zares, ni bila samo polna, ampak prepolna. V nekaj dneh je v športni Evropi postala sinonim za neosvojljivo trdnjavo, peklensko vzdušje v njej pa je nagnalo strah v kosti tudi svetovnim prvakom Poljakom in evropskim prvakom Rusom.

"Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so bili v Parizu z nami. Ne morem pa reči, ali bi zmagali, če bi igrali v Ljubljani. V vsakem primeru hvala vsem," je o tem dejal Urnaut, ki je izpostavil tudi zelo dobro podporo na finalu v Parizu.

Predtekmovanje EP z dvema porazoma (proti Makedoniji in Rusiji) je v tem trenutku že skoraj pozabljeno. Zdi se, kot da se je prvenstvo zares začelo šele v izločilnih bojih, ko so najprej padli Bolgari, potem pa je Slovenija stopila v odbojkarski trans.

Posledica sta bili sijajni zmagi poti Rusiji in Poljski, zmagi, ki ju bo športna Slovenija še dolgo podoživljala. Na nekaj podobnega so zadnjo septembrsko nedeljo Slovenci, tako tisti v domovini pred televizijskimi zasloni kot tisoči navijačev v Parizu, upali tudi v finalu. "Žal se ni izšlo. A s tem srebrom smo naredili nekaj krasnega za odbojko. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas spodbujali na vseh tekmah. Danes se nam ni uspelo izvleči, čestitke Srbiji, ker je igrala bolje. Žal mi je samo za vse navijače, ki so prišli sem in so nam pomagali," je po pariškem finalu dejal Mitja Gasparini.

"Čeprav smo izgubili finale, za nas kot majhno državo tudi srebro veliko pomeni. Želeli smo zmagati, tako kot smo si želeli pred štirimi meseci, ko smo prišli skupaj na akcijo. Škoda, ker nam ni uspelo, imeli smo en dober niz, a ni šlo," je še ocenil Izolan.

"Mogoče nas oni niso tako podcenjevali kot Rusi in Poljaki. Finale se zmaguje, ne igra, in Srbi so zasluženo prvi," pa je bil kratek Jani Kovačič in tudi on poudaril, kako pomemben del EP so bili slovenski navijači. "Po eni stani se jim zahvaljujemo, ker so nam na celotnem prvenstvu tako pomagali. Brez njih ne vem, če bi prišli v finale. Vsaka čast, da so prišli v takšnem številu v Pariz, samo škoda, da smo izgubili in jim nismo mogli podariti prvega mesta," je še dejal Kovačič.

Po tekmi je bil razočaran tudi Dejan Vinčić, ki pa je športno priznal, da so bili Srbi tokrat pač boljši. In tudi on je izpostavil neverjetno navijaško podporo. "Vsa čast navijačem, v zelo velikem številu so prišli. To, da nismo igrali doma, ni razlog za poraz. Nismo odigrali dobre tekme in tega se zavedamo. Doma so nas navijači dvigovali, tudi danes tukaj so nas, dvorana je bila naša, na žalost pa nismo izkoristili svojih priložnosti."

Tako pa so navijači srebrne odbojkarje sprejeli pozno ponoči na brniškem letališču

Ko dihamo kot eno, so vsi cilji dosegljivi! KRIS 5 na 1919 ❤️

Objavil/a Regional dne Nedelja, 29. september 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija