SRB V ITALIJI UTAJEVAL DAVKE, DENAR NAKAZOVAL V KOPER IN TU DVIGOVAL GOTOVINO: Grozi mu 8 let zapora

Kronika

Koprski kriminalisti so zoper 32-letnega državljana Srbije, ki živi v Italiji, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja. Moški je v letih 2013 in 2014 iz Italije na osebni bančni račun, ki ga je odprl v Sloveniji, v poslovalnici banke v Kopru, prejel skupno 250.000 evrov.

Osumljenec je denar takoj po prejemu dvigoval v gotovini ter s tem skušal zakriti njegov nezakonit izvor. S kriminalistično preiskavo so na policiji namreč ugotovili, da je denar, ki je ga osumljeni prejel na bančni račun v Sloveniji, izviral iz kaznivih dejanj davčnih utaj, storjenih v Italiji, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Za kaznivo dejanje pranja denarja je sicer zagrožena kazen zapora do osmih let.

Na Policijski upravi Koper vsako leto sicer obravnavajo primere sumljivih bančnih transakcij in kaznivih dejanj pranja denarja, katerih storilci so največkrat državljani Italije in drugi tuji državljani, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, preko katerih perejo denar iz t.i. predhodnih kaznivih dejanj, storjenih v tujini.

Preiskovanje teh kaznivih dejanj dolgotrajno in zapleteno, saj so slovenski kriminalisti pri zbiranju dokazov odvisni od sodelovanja in pomoči tujih policij, kar oteži in podaljša preiskave.

Koprski kriminalisti so v letošnjem letu na pristojna državna tožilstva za kazniva dejanja pranja denarja podali štiri kazenske ovadbe ter pet poročil, in sicer v primerih, ko niso uspeli zbrati dokazov o t.i. predhodnem kaznivem dejanju, iz katerega naj bi izhajal oprani denar, so še pojasnili na policiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .09. 2020 ob  16: 23
eni so bolj furbasti in imajo gotovino kar v spalnici