TAKO BO SESTAVLJENA NOVA VLADA: Fajonova ministrica za zunanje zadeve, Mesec bo vodil novo ministrstvo za solidarno prihodnost (VIDEO)

Slovenija

Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levice, Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec, so danes uskladili programski del koalicijske pogodbe in si razdelili ministrske funkcije. Tri ministrstva bodo nova, enega od teh, za solidarno prihodnost, bo vodil Mesec, Fajonova pa MZZ. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako Danijel Bešič Loredan, je dejal Golob.

Prvaki strank so po zaključku današnjih pogajanj dejali, da so z vsebino in potekom pogajanj zadovoljni, saj sledijo ambiciozno zastavljeni časovnici. Usklajeni programski del koalicijske pogodbe pa bodo morali potrditi še na organih strank, ki bodo še v tem tednu, je dejal Golob.

Ministrstev bo v novi vladi 19, tri bodo nova, in sicer ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zakon o vladi bodo vložili v parlamentarni postopek po petkovi prvi seji državnega zbora.

Prav tako bodo organi strank te dni potrjevali imena kandidatov za ministrske funkcije.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo vodila predsednica SD Tanja Fajon, ki je glede vstopa Hrvaške v območje schengna dejala, da je treba slednjega čim prej obnoviti, postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo vanj lahko vstopalo. Dejala še je, da si prizadeva za čim prejšnji vstop Hrvaške v območje schengna in da v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe.

Koordinator Levice Luka Mesec bo v vladi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost, kamor bosta spadali stanovanjska problematika in dolgotrajna oskrba. Mesec je izpostavil, da bo nova koalicija razvojno naravnana, podnebje bodo postavili v prvi plan. Točke, kjer so bila mnenja bodočih koalicijskih partnerjev najbolj različna, so po Meščevih besedah uskladili. Tako je koalicija za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in proti nakupu oklepnikov.

Obrambno ministrstvo bo sicer prevzel predsednik LMŠ Marjan Šarec, infrastrukturno ministrstvo pa predsednica SAB Alenka Bratušek.

V vseh treh strankah imajo nekaj imen še nedorečenih.

Seznam ministrskih kandidatov, kot jih predlagajo stranke bodoče vladne koalicije.

Iz kvote Gibanja Svoboda:

Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič

Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan (tudi podpredsednik vlade)

Ministrstvo za notranje zadeve: Tatjana Bobnar

Ministrstvo za javno upravo:Sanja Ajanović Hovnik

Ministrstvo za varstvo narave in prostor: Uroš Brežan

Ministrstvo za podnebje in energijo: Bojan Kumer

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič

Ministrstvo za vzgojo in šolstvo: Amalija Žakelj

Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu: Matej Arčon, minister brez listnice

Iz kvote SD:

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport: Matjaž Han

Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan

Iz kvote Levice:

Ministrstvo za solidarno prihodnost: Luka Mesec

Iz kvote Gibanja Svoboda bosta še minister za digitalno preobrazbo in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, iz kvote SD minister za kohezijo in regionalni razvoj, iz kvote Levice pa minister za kulturo in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ti kandidati naj bi bili znani v prihodnjih dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  12 .05. 2022 ob  07: 58
Po so spet tu šivilja, komik, grobar Adrie Airways in člani Levice, ki nikoli v življenju niso delali ter drugi taki tiči. E moji Istriani, napolnite si shrambe, posadite čimveč na vrtovih in njivah, ker s temi gremo direkt v MIŽERIJO. Lahko mi daste tudi 100 minusov, ampak se boste spominjali na ta moj zapis vsakokrat, ko boste šli trgovino, plačevali položnice in tankali. Kdor se bo pripravil bo šel lažje skozi.