SPREMLJAJO JIH ŽE 19 LET: V našem morju je okoli 150 delfinov, večina znancev društva Morigenos (FOTO, VIDEO)

Piran

Vse od leta 2001 društvo Morigenos izvaja aktivnosti v povezavi z opazovanjem populacije delfinov v slovenskem morju. V tem času je večina od okoli 150 delfinov, ki jih plava v Tržaškem zalivu, postala njihovih znancev. Skupino 20 do 30 primerkov so srečali tudi to sredo pred Strunjanom in Piranom, jutri pa bodo v Ljubljani pripravili 8. Noč delfinov, na kateri bodo predstavili zanimive dogodke, ki so se v društvu pripetili v prejšnjem letu ter predstavili najnovejše raziskave in dognanja s področja raziskovanja delfinov.

Tudi v letu 2019 je društvo Morigenos nadaljevalo s svojimi rednimi aktivnostmi, med katere sodijo raziskovanje, izobraževanja, poletni tabori. Predstavili so tudi dve raziskavi, in sicer o socialni strukturi delfinov v slovenskem morju ter onesnaževalih v delfinih. V društvu imajo zdaj dva redno zaposlena in enega študenta.

Redno spremljanje stanja v Tržaškem zalivu na področju delfinov društvu omogoča beleženje velikosti populacije, ki uporablja zaliv, iz tega pa dobijo tudi ostale ključne informacije, na primer o njihovi ogroženosti. Terensko delo poteka s plovilom in z metodo fotoidentifikacije.

Kot pravi predsednik društva Tilen Genov, število delfinov, ki plavajo v našem zalivu, ne narašča ali pada, temveč se že leta giblje okoli številke 150. Zato so z večino primerkov člani društva že stari znanci. Veliko jim pomeni tudi to, da jih javnost obvešča, ko opazi delfine. Tako je bilo tudi to sredo, ko jih je poklical ribič iz Pirana in ko so nastale fotografije iz članka. 

"Tovrstna obvestila so za nas izredno dragocena, saj nam omogočajo pridobitev dodatnih podatkov in s tem boljše poznavanje delfinov v severnem Jadranu," pravijo v Morigenosu, kjer pozivajo vse, ki bi opazili delfine, naj jim to javijo na številko 031 771 077.

Delfini Strunjan II.

Delfini v Strunjanskem zalivu .... II. Video: Kocjančič Tomaž, 15.1.2020

Objavil/a Strunjan dne Četrtek, 16. januar 2020

Več o svojem delovanju pa bo Morigenos predstavil na 8. Noči delfinov, ki bo v soboto, 18. januarja v Mestnem muzeju Ljubljana od 18.30. ure dalje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija