SPREMEMBA ZAKONA: V tej državi bo pred spolnim odnosom potrebna izrecna privolitev

Svet

Danska vlada je sporočila, da si je zagotovila podporo za sprejetje novega zakona, po katerem bo spolni odnos brez izrecne privolitve predstavljal posilstvo. Po besedah ministra za pravosodje Nicka Haekkerupa gre za eno najpomembnejših zmag za enakost spolov na Danskem.

Omenjena določba bo pomenila, da posilstvo ne bo več opredeljeno samo kot rezultat telesnega nasilja, prisile in nezmožnosti odpora, ker je žrtev pod vplivom alkohola ali drog. Spremembo so podprli socialdemokrati, socialni liberalci, Socialistična ljudska stranka in levičarska Lista enotnosti. Organizacije za pravice žensk so predlog pozdravile. Danski parlament bo predlog obravnaval oktobra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Švedska je podoben zakon sprejela leta 2018. Od takrat se je število obsodb zaradi posilstva povečalo za 75 odstotkov, s 190 leta 2017 na 333 v letu 2019.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  02 .09. 2020 ob  14: 32
Vzgoja bi morala preprečevati nepravilna vedenja v družbi, ne pa zakoni...Ko zakonov ne bo moč izvajati, oziroma ko pride do brezzakonja bo zelo hudo. Šibkim ne bo pomoči...Moške bi bilo treba učiti, da so ženske boginje...Ženske pa bi se morale tako vest....In težav ne bi bilo.....je pa res, da bi bogati imeli veliko manj denarja...in svet bi bil bolj čist....znotraj in zunaj...
Marko |  02 .09. 2020 ob  10: 11
Naj pomislim: Preden se odpraviš s punco v žbunje, ji daš podpisat obrazec da se strinja. Potem ni nakakršnih ovir več, niti čez 10 let ko jo srečaš po cesti, ali pa moraš vsakič znova podpisat ta obrazec? Tržna niša: v škatli s kondomi dobiš zraven obrazce, za vsak kondom po en obrazec za privolitev.

No saj bi šlo, razen pri nas v SLO, ker bi v parlamentu zglasovali tak zakon, da moraš obrazec potrditi pri notarju in plačat davek na seks.
ZigaZois |  02 .09. 2020 ob  09: 16
Zmeraj več bo Gay-ev saj bo z babami preveč komplicirano živet.
Kvote pa veljajo samo tam, kjer jih je manj kot moških. V sodstvu jih je več pa že zagovarjajo strokovnost pred enakostjo spolov.
V zdravstvu pa imajo ženske že tako bistveno vež brezplačnih pravic od moških.
Spreminjajo svet okoli sebe, potem so pa nesrečne . . .
Ištrijan |  02 .09. 2020 ob  08: 10
Za lastno varnost bo kmalu potrebno oz. priporočljivo hranit fascikel z izrecnimi privolitvami (kdo, kje, kdaj, koliko časa, na kakšen način, privolitev: da/ne,.....), sicer v primeru da pride do spontanega (to bo očitno kmalu zgodovina) spolnega odnosa lahko resno tvegamo obtožbo posilstva......!!!