SPREGLEDALI NAJMLAJŠE: Bodo starši predšolskih otrok plačevali več?

Koper

Sindikat delavcev v vzgoji in izobraževanju Obalne sindikalne organizacije - KS 90 vlado poziva k nujni ureditvi razmer v predšolski vzgoji oziroma v vrtcih, saj nas v nasprotnem čaka hud pritisk na cene vrtcev, ki jih bodo najmočneje občutili prav starši ter njihovi otroci, so zapisali v pozivu premirju Robertu Golobu.

Foto: Facebook/Obalna sindikalna organizacija KS-90

V sindikatu so bili po sprejemu zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki je uredil stanje hudega pritiska cen na stroške v vzgoji in izobraževanju, presenečeni, da se nobeni ukrepi urgentnega zakona ne nanašajo na predšolsko vzgojo oziroma vrtce.

Interventna zakonodaja tako po navedbah sindikata ni prinesla rešitev za hude pritiske cen na vrtce, čeprav je zakon sorodno problematiko uredil za šole, saj je omejil rast cen malic za učence in dijake in zajezil rast cen oskrbnin dijaških in študentskih domov.

"Za zajezitev stroškov prehrane in oskrbnine v vrtcih pa vlada ni storila nič. Ta sektor je bil v ukrepih, kljub enakim težavam zaradi hudih pritiskov draginje, popolnoma spregledan," so prepričani v sindikatu.

Zato v veri, da je zakon zgolj nenamerno spregledal ta pomemben steber vzgoje in izobraževanja, ki skrbi za naše najmlajše, sindikat apelira na Goloba, da se najdejo rešitve za ureditev tega pomembnega problema podfinanciranja vrtcev. V nasprotnem se bo zgodil hud pritisk na cene vrtcev, ki jih bodo najmočneje občutili prav starši ter njihovi otroci, česar si 'v socialni državi v času najhujše draginje ne bi smeli želeti oziroma tudi ne bi smeli privoščiti'.

V sindikatu si želijo, da se predšolska vzgojo obravnava na enak način kot druge dele javnega sektorja tako, da se omilijo učinki draginje na vrtce in s tem učinkovito prepreči prelivanje stroškov na starše najmlajših otrok. S tem pa se zagotovi tudi finančno stabilnost tako samim vrtcem kot tudi vsem zaposlenim v predšolski vzgoji, so še dodali v sindikatu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija