SPOZNAJTE ORANŽNA VINA: Na Manziolijevem trgu se bo prihodnji petek trlo vinarjev

Izola

V mestnem jedru Izole bo v petek, 29. aprila, potekal že peti Festival oranžnih vin - Orange Wine Festival. Na mednarodni prireditvi, posvečeni belim maceriranim vinom, se bo predstavilo prek 60 vinarjev iz petih držav, ob njih pa še več kot 20 kulinaričnih ponudnikov.

Festival oranžnih vin se bo v petek, 29. aprila, začel s svečano otvoritvijo ob 13.30 v cerkvi sv. Marije Alietske na Manziolijevem trgu. Festivalsko prizorišče bo odprto do 21. ure. Na festivalu se bo s svojimi belimi maceriranimi predstavilo več kot 60 vinarjev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije in Gruzije. Ob njih bo svoje pridelke in kulinarične miniature predstavilo več kot 20 pridelovalcev in gostincev. V času festivala bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz iz Trsta in Kopra do Izole. Vstopnina bo 25 evrov.

Festival oranžnih vin je nišna in specializirana prireditev, na kateri se s svojimi belimi maceriranimi vini predstavljajo vinarji, katerih vina izpolnjuje kriterije organizatorjev. Gre za bela vina iz sonaravne in trajnostne pridelave, ki so bila pridelana s postopkom podaljšane spontane maceracije. "Z grozdjem za naša vina je veliko ročnega dela. Grozdje zanje mora biti zrelo in zdravo, pri pridelavi ne uporabljamo sistemskih škropiv. Daljši, vsaj nekajdnevni maceraciji sledi daljše zorenje vin, polnimo jih brez filtriranja," je povedal Dario Prinčič z Oslavja, ki vodi strokovno komisijo Festivala oranžnih vin. Poudarja, da so tradicionalne postopke pridelave prvi obudili vinarji iz njihove vasi. "Naša vina določa letnik. Tako kot imajo otroci istih staršev različne karakterje, jih imajo tudi naša vina različnih letnikov," je še povedal Prinčič.

Bruno Zaro, predsednik društva Vinadria, ki organizira prireditev, je izpostavil vse večje zanimanje zanjo, tako vinarjev kot mednarodne publike. "Gre za edini specializirani festival te vrste daleč naokrog. Za nas je čast, da ga gosti mala Izola," je dodal Zaro.

Župan občine Izola Igor Kolenc je pohvalil festival kot inovativno in razvijajočo se pobudo, ki vnaša v mesto življenje, obenem pa ima vlogo tudi pri njegovem oživljanju, saj je prav Festival oranžnih vin pomagal "odkriti" dolgo zapuščeno staro občinsko palačo na Velikem trgu, kjer ob Manziolijevi palači in Manziolijevem trgu poteka festival. Napovedal je obisk kolegov iz Tolentina in berlinskega Köpenicka in ob dunajski morda tudi festivalsko ponovitev v nemški prestolnici.

Marko Gregorič, predsednik samoupravne italijanske narodne skupnosti, ki v Manziolijevi palači že vsa leta gosti festival, je izpostavil pomen povezanosti s tradicionalno pridelavo v Izoli, prispevek festivala k ohranjanju lokalne kulture in izrazil zadovoljstvo z njegovo mednarodno uveljavitvijo.

Več informacij o festivalu in njegovih udeležencih je dosegljivih na spletni strani www.orangewinefestival.com.

Deli novico:

Minister za zdravje opozarja |  26 .04. 2016 ob  08: 06
prekomerno pitje škodi..tri kozarčki, to je že preveč
pika |  21 .04. 2016 ob  23: 51
Ma so rekli, da ni denarja za prireditve v izoli????
farej |  21 .04. 2016 ob  19: 12
tale drugi z leve je sommelier
In vino veritas-V vinu je skrita resnica |  21 .04. 2016 ob  17: 38
Ampak je velika recesija zaradi represije in v krizi pit je: vsako tele ima svoje veselje. Samo ena je rešitev za vso človeštvo skoraj:LEGALISE MARIHUANA.