ŠPORT V KOPRU JE SPET ZAŽIVEL: Kaj pa to sproščanje pomeni za obalne fitnes trenerje? (VIDEO)

Koper

Od 17. maja so končno treningi dovoljeni vsem športnikom, hkrati pa tudi tekmovanja, na katerih bo lahko do 50 odstotkov zapolnjenih sedišč ob predpogoju testiranja. Dovoljena je tudi športno rekreativna dejavnost, ki se bo izvajala individualno oziroma v skupini do 50 vadečih. Spomnimo, vlada je sicer januarja dovolila vadbo v fitnesih, telovadnicah in v bazenih, a pod izjemno strogimi pogoji. Preverili smo, kaj o nekoliko večjem sproščanju menijo obalni trenerji in trenerke. Direktor koprskega zavoda za šport Duško Madžarovič denimo je odprtje z navdušenjem pozdravil. 

Dejan Madžarovič

Ob januarskem odprtju fitnesov in telovadnic je veljalo pravilo, da mora biti med strankami pet metrov razdalje, ena oseba pa je morala imeti v prostoru na voljo vsaj 50 kvadratnih metrov. Tedaj je bil Center Fitness Manija, ki ga vodita Dejan in Rebeka Madžarovič, eden izmed redkih na Obali, ki je takoj odprl svoja vrataKot nam je tokrat pojasnil Madžarovič, je bilo še dober mesec po odprtju precej težko. Delovali so namreč po sistemu naročanja, ki je bil za mnoge obiskovalce odbijajoč. "Zdaj nekako vsi fitnesi delujemo "normalno", brez naročanja, se pa pozna tudi upad kupne moči, nekateri ljudje si manj privoščijo in je zato manj obiskovalcev," je pojasnil.

"Po drugi strani pa stopamo v poletje, ki je za našo panogo najslabši čas. V poletnih mesecih so ljudje na morju, na dopustu in niso najbolj produktivni. Takrat fitnese obiskujejo večinoma samo tisti, ki jih obiskujejo redno in skozi celo leto," še doda. "Smo kar malo oškodovani, tudi glede vodenih vadb, ki jih do septembra dejansko ne bo, ker nihče ne začne z vadbo za en mesec," še pove Madžarovič. Je pa pozdravil sproščanje ukrepov in dodal, da imajo "komaj zdaj, ko tudi okužbe padajo, občutek normale".

Vida Macura

O podobnem stanju priča tudi trenerka Vida Macura, ki svoje telovadnice med prvem sproščanjem ni odprla. Kot pravi, se je dejavnost v tej dneh res sprostila, "vendar samo do 23. maja. Zaradi tega mi vadbe še vedno izvajamo v skupinah po deset vadečih, ker bi nam ta sprememba prinesla velik logistični zalogaj. Morali bi spet odrezervirati termine, pa skupine združevati in potem, če bi se ponovno zaostrilo, bi morali vse to ponovno spreminjati. Tako da zaenkrat ostajamo pri desetih vadečih".

Pojasnjuje pa, da vse skupaj s finančnega vidika predstavlja minus. "Mi smo odprti zaradi skupnosti, ki jo imamo, da se lahko pridejo k nam rekreirati. Finančno je pa to minus."

"Izpostavila bi tudi to, da drugje teh omejitev ni, recimo poslovna srečanja so dovoljena brez omejitev, pa tudi v cerkvi glede tega ni problema. Vadbe pa so, tudi če ljudje držijo medsebojno razdaljo, očitno problem," pove. "Zdaj so sprostili, ampak samo za en teden. Enako je bilo tudi lani, sprostili so za čez poletje, ko ljudje ne obiskujejo treningov, ampak več pohajajo, kolesarijo, plavajo. Poleti je najnižja udeležba na vadbah," še doda.

"Grozno. Dosti jih je, ki jih je to zapiranje že tako rekoč pokopalo in so bili primorani zapreti svoje fitnese in vadbe in če se bo to nadaljevalo, ne bo nihče obstal," zaključi Macura.

Sekcija za fitnes izpadla iz interventnega zakona

Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri GZS je sodelovala v pogovorih in usklajevanjih novega zakona. "A smo ob pregledu osnutka zakona (ponovno) prejeli klofuto. Vlada nas je kot panogo izvzela iz pomoči," so v sporočilu za javnost zapisali v sekciji. "Fitnes pojavne oblike so vsekakor del turizma, saj upravljamo s prostori znotraj hotelov in zdravilišč ter zaokrožujemo turistično ponudbo za goste," so zatrdili ob tem.

Padec prihodkov pri njih zaradi epidemije covida-19 dosega 75 odstotkov in več. Izgube panoge se nadaljujejo tudi v letošnjem letu, saj so bile fitnes pojavne oblike - centri, telovadnice, joga, pilates, plesni, kineziološki, velnes in regeneracijski studii ter drugi - zaradi ukrepov za zajezitev epidemije zaprte prav v mesecih, ki so sicer vrhunec sezone.

"Trenutno sicer lahko delujemo, a je pred fitnes pojavnimi oblikami t. i. mrtva sezona - poletje, ko je čas za rekreacijo na prostem in se za organizirano rekreacijo odloča manj ljudi. To in nezmožnost delovanja kar sedem mesecev v preteklem obdobju podjetjem znotraj fitnes panoge pravzaprav onemogoča obstanek," so poudarili. Večina podjetij ima iz naslova najemnin in fiksnih stroškov, ki se kljub zaprtju ne zmanjšujejo, zapadle terjatve. S poslovanjem v zadnjem času pa tudi ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev kreditov.

Duško Madžarovič

Navijači se vračajo na tribune 

Govorili smo tudi z direktorjem Zavoda za šport Mestne občine Koper, Duškom Madžarovičem, ki je "navdušen, da se je začelo življenje spet vračati". Kot je dejal, je bila predhodna omejitev na deset vadečih preozka glede na povpraševanje na bazenu, enako pa je veljalo tudi za fitnese in skupinske vadbe. Pojasnil pa je, da je sedaj zimski bazen odprt, od 18. do 20. ure za plavalce in vaterpoliste, v ostalih delih dneva pa so določeni termini za organizirane vadbe, rekreativno plavanje, za primorsko univerzo in za različne programe. Informacij o tem, kakšno bo poletje na kopališčih, še nima. "Sezona se uradno začne 1. junija in pričakujemo, da bomo do takrat dobili vse informacije. Predvidevamo, da bo veljal podoben režim kot lansko leto, tudi glede na to, da lahko pričakujemo veliko slovenskih gostov," je pojasnil.

Kot nam je razložil, je sproščanje glede prireditev in tekmovanj, predvsem pa prisotnost gledalcev, "za nekatere začetek dela po desetih mesecih, saj se večina športov od oktobra ni izvajala". "Zdaj so vsi športi zaživeli, publika se vrača na tekmovanja, kar je predvsem za ekipne športe izjemno pomembno. Prvo publiko lahko pričakujemo že v sredo na nogometni tekmi med Koprom in Mariborom," je napovedal.

Pravila na jutrišnji nogometni tekmi

Tudi koprski policisti so sporočili, da bodo prisotni na jutrišnji tekmi, ki bo potekala ob 17.15 na Stadionu Bonifika. Pred vstopom na stadion bo organizator preverjal izpolnjevane pogojev za vstop, kot so navedeni v Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Dostop na stadion bo omogočil le tistim, ki bodo z dokazili izkazali, da so bolezen preboleli pred manj kot šestimi meseci, da so bili cepljeni ali pa z dokazilom negativnega testa. Na to je danes opozoril tudi inšpektor Damjan Sever

Ob tem je Sever vse obiskovalce prireditve obvestil, da bodo zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov po potrebi uporabili tehnična sredstva za fotografiranje in video snemanje, tako na stadionu kot zunaj njega. Hkrati pa so pozvali obiskovalce, naj zaradi preverjanja pogojev za vstop, na prireditev pridejo pravočasno. 

Nogometna tekma - opozorila

Inšpektor ????‍♂️Damjan Sever je predstavil pogoje za obisk jutrišnje nogometne tekme v Kopru. Obveščamo vse, da bomo ????‍♂️ zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti uporabili tudi tehnična sredstva za ????fotografiranje in ????snemanje, tako na stadionu kot tudi v okolici.

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Torek, 18. maj 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija