SPORNA POGODBA Z RADIVOJEM NARDINOM? Svet zavoda Bolnišnice Šempeter zahteva pojasnila

Slovenija

Svet zavoda šempetrske bolnišnice je na včerajšnji seji sklenil, da bo podpisnike pogodbe za delo z nekdanjim v. d. direktorja Radivojem Nardinom pozval k razjasnitvi okoliščin za sklenitev take pogodbe. Pojasnila Nardina in nekdanje predsednice sveta zavoda Kristine Kuhanec Tratar pričakujejo do konca meseca.

Radivoj Nardin

Predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž je po seji povedala, da so bila mnenja o tem med člani sveta različna, vendar bodo počakali še na pojasnila in se nato odločali o nadaljnjih korakih.

"Iz teh dokumentov, ki smo jih dobili, izhajajo določeni sklepi, za katere pa mi sedaj ne moremo ugotoviti, kaj se je dogajalo. Tudi državno odvetništvo ni tako izrecno reklo, da je prišlo do neupravičenega izplačila javnih sredstev," je po seji povedala Jelinčič Maraževa.

Sindikalni zaupnik sindikata Fides v šempetrski bolnišnici Silvan Saksida je povedal, da je bila razprava o tem burna. "Jaz imam mešane občutke, svet zavoda pa je ubral razumno, vendar počasno pot, da bi prišli do dokončnega razčiščenja, kaj in kako je bilo s to pogodbo o zaposlitvi. Kot sindikat smo mogoče pričakovali odločnejše ukrepe, vendar je bil sklep sveta zavoda pač tak, kot je bil sprejet," je povedal.

Prav sindikat Fides je zadevo prijavil inšpektoratu za javno upravo. "Sam sicer nisem pravnik, vendar ko sem bral ta pravniška mnenja, se mi zdi, da je bila pogodba z Nardinom nezakonita, saj smo vendarle zaposleni v javnem sektorju in vsak tak zaposleni mora imeti pogodbo o zaposlitvi," je dodal.

Inšpektorat za javni sektor je že izvedel inšpekcijski nadzor v šempetrski bolnišnici. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je zadolžil svet zavoda šempetrske bolnišnice, naj na podlagi poročila o inšpekcijskem nadzoru odloči o statusu nekdanjega v. d. direktorja Radivoja Nardina.

Tomaž Gantar

Nardin naj bi imel neprimerno pogodbo za delo, ki je bila v obliki pogodbe o naročilu. Nardin je sicer že med preiskavo zanikal, da je opravljal funkcijo kot javni uslužbenec, zato tudi ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi. V postopku bi lahko prišlo tudi do pobota, vendar bi moral Nardin najverjetneje vrniti bolnišnici delež preveč izplačanih plač. Po pogodbi o naročilu je mesečno prejemal bruto znesek v višini 5000 evrov, o tem znesku pa danes Jelinčič Maraževa ni želela govoriti.

Na današnji seji sveta zavoda so spregovorili tudi o dosedanjih sanacijskih ukrepih, tekočem poslovanju bolnišnice in težavah zaradi pomanjkanja določenega strokovnega kadra. Sedanji v. d. direktorja bolnišnice Ernest Gortan je povedal, da je po polovici letošnjega leta bolnišnica poslovala z milijonsko izgubo, akumulirana izguba iz prejšnjih let pa znaša več kot 15 milijonov evrov. Tudi dolg do dobaviteljev je velik, saj znaša kar 10,6 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija