SPOMIN, KI ŠE KAKO OSTAJA ŽIV: "V prihodnjih dneh ne kaže večje nevarnosti, vendar nas narava vedno lahko preseneti"

Koper

Mineva eno leto, odkar so Kras prizadeli katastrofalni gozdni požari. Zaradi vročinskega vala in hude suše je požar v 17 dneh zajel 3700 hektarjev površin in povzročil za 26,88 milijona evrov škode. V slovenski Istri in na Krasu po zagotovilih Gasilske zveze Slovenije trenutno ni večje požarne ogroženosti, vendar se lahko zaradi vročine razmere hitro spremenijo v neugodni smeri.

Po zagotovilih Gasilske zveze Slovenije trenutno na Krasu in v slovenski Istri ni večje nevarnosti požarov, vendar se to lahko zaradi visokih temperatur hitro spremeni. "Karta požarne ogroženosti za Kras v prihodnjih dneh ne kaže večje nevarnosti, vendar nas narava vedno lahko preseneti. Napovedane visoke poletne temperature lahko trenutno situacijo hitro spremenijo v precej neugodno stanje," je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Enako velja za slovensko Istro. "Vsekakor pa je vselej potrebna pozornost in spremljanje vremenske napovedi in obvestil oziroma opozoril lokalnih ter republiških strani o stopnji požarne ogroženosti," poudarja Petek.

Na italijanski strani je pred kratkim že zagorelo, zato so tudi slovenski gasilci v stalni pripravljenosti. Pravkar poteka usposabljanje prostovoljnih gasilcev za posredovanje ob pojavu gozdnih požarov. "Prostovoljni gasilci se hitro odzovejo klicu na pomoč, tako da lahko vedno pričakujemo hiter odziv v primeru požara. Ravno zdaj so v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije v Sežani na izobraževanju tečajniki, ki se usposabljajo za posredovanja ob pojavu gozdnih požarov in bodo ob prvem morebitnem takšnem dogodku dodatna okrepitev na terenu," pojasnjuje Petek.

Pri tem je pomembno, da se ne bi nikdar več ponovila situacija izpred enega leta. Tako so bile na osnovi analize lanske intervencije na Krasu sprejete določene spremembe na področju usposabljanja kot tudi tehnične podpore.

"V zadnjem letu je bila v ta namen ustanovljena komisija, ki je že sprejela nekaj začasnih ter tudi dolgoročnih ukrepov," poudarja Petek. "Pridobili smo dve letali za gašenje - air tractor. Letali bosta lahko v primeru požara hitro na kraju posredovanja ter zagotovili vodo za gašenje, vsako namreč prepelje kar 3.000 litrov vode, kar je v začetnih fazah požara ključno za ugoden potek gašenja in omejitev nenadzorovanega širjenja ognja," je za Regional povedal Petek. Kot še poudarja, se je nabavilo tudi veliko specialne opreme za gašenje požarov v naravnem okolju.

V dneh visokih temperatur gasilci občanom svetujejo upoštevanje predpisov o prepovedi prižiganja ognja v naravi ter previdnost pri dejanjih, ki bi lahko povzročila požar. Dobrodošla je tudi pozornost, če opazijo dim in o tem obvestijo pristojne organe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija