SPOLNO NASILJE IN ZLORABE NA NAŠIH TIRIH: "Teh zgodb je toliko, da si zdaj ne upam več peljati z vlakom"

Slovenija

Na Instagram profilu Železnicezlom so se v zadnjem mesecu zvrstile izpovedi žensk, ki so na svojih poteh z vlaki doživele šokantne izkušnje – bile so žrtve spolnega nasilja in nadlegovanja. Pripovedujejo o šoku in strahu, kar jim je pustilo hude posledice. Med izpovedmi se najdejo tudi takšne, ki si zaradi teh grozljivih izkušenj ne upajo več na vlak. Slovenske železnice naj bi sprva blokirale profil, nato pa so blokado umaknile. 

Na Instagram profilu Železnicezlom, ki je namenjen objavam o prigodah, pritožbah in nezgodah na postajah in vlakih Slovenskih železnic (SŽ), se pojavlja vedno več zgodb o spolnem nadlegovanju. Mnoge izmed njih omenjajo, kako so jih moški ogovarjali, nato pa segli v mednožje in si začeli otipavati spolni organ, v nekaterih primerih so začeli celo masturbirati.

"Naslednje vprašanje je bilo, če igram v porničih, na koncu pa je še želel stegovati roke po meni in mi celo porinil roko pod krilo," se glasi eden izmed zapisov. Spet druga uporabnica profila je zapisala, da je brala knjigo, "nakar tip začne poleg mene gledati porniče in me božat po nogi. /… / Parkrat moram zagrabiti njegovo roko in jo fizično umakniti stran in reči 'ne', da bi nehal. Ne neha in mi z nogami blokira pot, da tudi če bi hotela kam zbežati, ne bi mogla. /… / Vse skupaj se je končalo tako, da je šel par postaj pred Ljubljano dol in sem jokala do konca poti od strahu in od šoka."

Svojo izkušnjo je delila tudi najstnica, ki je šokanten dogodek izkusila pri 15 letih. Gledala je film, ko jo je ogovoril moški, star približno 40 let. "In potem mi začne božati koleno, pa praviti, kako sem huda in vse to. /… / Teh zgodb je toliko na naši predragi železnici, da si zdaj ne upam več z vlakom peljati," je zapisala.

Storilci pa naj ne bi bili samo potniki, temveč tudi zaposleni na SŽ, je razvidno iz objav.

Slovenske železnice naj bi sprva blokirale Instagram profil

Sprva naj bi blokirali profil, nato pa so si premislili in blokado umaknili, saj naj bi ugotovili, da je bil odziv neprimeren, so za portal 24ur dejali na Inštitutu 8. marec, kjer so SŽ pozvali h komentarju na številne zgodbe, ki so jih prejeli v povezavi s spolnim nadlegovanjem in nasiljem na vlakih."Tipičen odziv družbe na zgodbe spolnega nasilja je molk," pravi Nika Kovač z omenjenega inštituta. "Slovenske železnice ta model reproducirajo, kar je za državno podjetje nedopustno," meni Kovačeva.

Inštitut 8. marec je, v sodelovanju z IG profiloma Železnicezlom in Ženozlom, Slovenske železnice pozval h komentarju...

Posted by Inštitut 8. marec on Wednesday, September 2, 2020

SŽ: "Zgodbe ne vsebujejo podatkov, da bi lahko pristojnim institucijam podali prijave"

Na SŽ smo naslovili vprašanja, ali so res začasno blokirali profil Železnicezlom, pa tudi kako se nameravajo odzvati oz. kako bodo ukrepali in poskrbeli za varnost žensk.

"Na Slovenskih železnicah imamo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja ali drugega nasilja nad ženskami. Vzpostavljene imamo komunikacijske kanale in brezplačno telefonsko številko, kamor ženske lahko podajo prijavo spolnega nadlegovanja," so nam ogovorili na SŽ. V zvezi z omenjenim profilom na Instagramu pa: "Instagram profil, kjer so objavljena pričevanja domnevnih žrtev in ki je nastal 21. 7. 2020, smo s pristojnimi službami preučili. Žal pa zgodbe ne vsebujejo podatkov (ura vožnje, relacija, datum ...), da bi lahko pristojnim institucijam podali prijave. Prav tako na naš naslov ni bila podana nobena prijava spolnega nasilja na vlaku, ki bi bila lahko podlaga, da bi sami podali prijavo pristojnim institucijam." 

Enemu delavcu letos dali odpoved zaradi spolnega nasilja

Na Slovenskih železnicah so zatrdili, da v letošnjem letu niso zabeležili nobene prijave spolnega nasilja s strani potnikov. "Smo pa v letošnjem letu (od 1. 1. 2020 do 1. 9. 2020) prejeli znotraj skupine Slovenske železnice dve prijavi domnevnih kršitev korporativne integritete s področja spolnega nasilja, na podlagi katere je en delavec po opravljenem celotnem postopku dobil izredno odpoved. Druga prijava ni bila preverljiva," navajajo v družbi.

Na naše vprašanje, ali na vlakih kdo nadzoruje početje potnikov, odgovarjajo: "Na vlakih je prisotno vlakospremno osebje, ki je deležno tudi izobraževanj na temo, kako ravnati v primeru izrednih dogodkov na vlaku in v kolikor je obveščeno o kakršnemkoli nasilju ali nadlegovanju na vlakih, ukrepa v skladu z navodili, nemudoma obvesti policijo ali pa poda prijavo na pristojno službo (Služba za skladnost SŽ)," odgovarjajo.

Obenem so v družbi pozvali "vse ženske, ki so deležne kakršnega koli nasilja, nadlegovanja", "da podajo prijavo ali našemu vlakospremnemu osebju ali pristojnim institucijam, ki bodo v nadaljevanju lahko primerno ukrepale."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  03 .09. 2020 ob  18: 50
Dejte si nabavit.solzilec al pepersprej lahko tudi za medveda.
Clovek bo imel orgazem altroke eno uro,bo treba doktorja
Erazem |  03 .09. 2020 ob  14: 02
Spoštovani Niki Kovač bi sporočil, da dokler bodo zgolj zgodbe in ne bo prijav, bo stanje kot je. Kaj pa je inštitut doslej naredil, da bi pomagal žrtvam pri podaji prijave?