SPOLNA ZLORABA VIPAVCA NAD NEČAKINJAMI NI OSAMLJEN PRIMER: Kar 23 let zapora očimu, Ptujčan je s hčerko imel otroka

Kronika

Pred dnevi smo poročali, da so pred novogoriškim sodiščem na tri leta in pol zapora obsodili 50-letnega moškega iz zgornje Vipavske doline, ki je priznal, da je spolno zlorabljal tri svoje nečakinje in njihovo prijateljico. A to še zdaleč ni osamljen primer spolnih zlorab otrok v krogu družine oziroma sorodstva. Najdaljšo kazen, 23 let zapora, so slovenski sodniki izrekli moškemu doma iz okolice Sevnice, ki je več let spolno zlorabljal hčeri svoje partnerke, poroča Dnevnik.

50-letni Vipavec je spolne zlorabe štirih deklic, starih med šest in devet let, priznal ter se s tožilstvom pogodil za tri leta in pol zapora. Sodišče je zanj odredilo pripor aprila letos, ko so ga aretirali. Kar bode v oči je zaskrbljujoče, je dejstvo, da to ni prvi primer spolnega napada strica na svoje nečakinje.

Lani je ljubljansko sodišče na eno leto in tri mesece zapora obsodilo moškega, ki je otipaval šestletno nečakinjo. Po poročanju Dnevnika moški sicer krivde ni priznal, a je sodišče verjelo pričanju dekleta.

Od leta 2014 do 2017 je bilo pred slovenskimi sodišči zaradi spolnega napada na otroka obsojenih 28 storilcev. Polovici je bila izrečena zaporna kazen, polovici izmed njih pa pogojna zaporna kazen. Najhujšo kazen, kar 23 let zapora, je sodišče dosodilo moškemu doma iz okolice Sevnice, ki naj bi več let spolno maltretiral osnovnošolski deklici, hčeri svoje partnerke.

Leta 2016 so pred koprskim sodiščem obsodili na osem let zapora nekdanjega trenerja akrobatske skupine Flip iz Pirana, zaradi kršitve spolne nedotakljivosti enajstih deklic. Pred tem so po poročanju Dnevnika 20-letno zaporno kazen izrekli Ptujčanu, ki naj bi doma več let spolno zlorabljal tri hčere in z eno imel celo otroka.

Po podatkih vrhovnega tožilstva so bili storilci spolnih zlorab otrok moških vseh starosti, najpogosteje iz družinskega kroga – otrokovi sorodniki, družinski prijatelji, bližnji znanci in osebe, ki so jim bili otroci zaupani. Žrtve pa v skoraj vseh primerih deklice, še piše Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija