SPOL MEDVEDA, KI SE JE V PIVKI SREČAL S ČLOVEKOM, NI ZNAN: Na Arsu podrobneje pojasnili, zakaj so izdali odločbo za odstrel

Kronika

Agencija RS za okolje (Arso) na podlagi mnenja Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) pojasnjuje, da ni jasno, ali je človeka v Šilentaboru v občini Pivka nedavno poškodoval medved ali medvedka. Je pa kmalu zatem prišlo še do enega bližnjega srečanja z osebkom rjavega medveda, zato je prišlo do odločitve o odstrelu.

V ponedeljek, 9. avgusta, se je v bližini naselja Šilentabor v občini Pivka v večernih urah zgodilo srečanje medveda in človeka, pri čemer je človek utrpel telesne poškodbe, so pojasnili na Arsu. Nato je v petek, 13. avgusta, v dopoldanskem času medved na pašniku nad Knežakom v bližini Šembij skušal napasti konje. Konji so se preplašili, med preplahom pa je bila poškodovana oseba, ki je bila v tem času pri konjih na pašniku.

"Ker sta se v kratkem času zgodila dva dogodka bližnjega srečanja z osebkom rjavega medveda, je Zavod za gozdove Slovenije ocenil, da obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zato in tudi zaradi preprečitve resne škode na tem omejenem območju je ZGS podal mnenje za izjemni odvzem iz narave z odstrelom enega osebka vrste rjavi medved," so navedli na Arsu.

V mnenju je sicer treba opredeliti oceno vpliva na ohranitev ugodnega stanja populacije, časovnega obdobja za poseg, geografska območja, na katerih se lahko izvede poseg, dovoljenih sredstev, izvedbo nadzora nad posegom in podati možne pogoje. Iz mnenja izhaja tudi ocenjena masa živali, ki jo je treba odstreliti.

A vsega opisanega ni bilo mogoče ugotoviti. "Srečanji z medvedom sta bili namreč hipni, zato ljudje, ki so bili vpleteni, niso znali ali mogli opisati osebka rjavega medveda," navaja Arso. Zaradi sočasnosti dveh izjemnih dogodkov in zaradi preprečitve še kakšnega pa je ZGS podal mnenje za izjemni odvzem iz narave z odstrelom za en osebek rjavega medveda.

Odločba je bila torej izdana za enega rjavega medveda na območju pašnikov med Šilentaborom in Šembijami, ker naj bi šlo v obeh omenjenih primerih, glede na znane okoliščine, zelo verjetno za istega medveda.

Prejšnji teden je v medijih odjeknila novica, da naj bi domačina pri Pivki poškodovala medvedka, potem ko je oseba zašla med njo in njene mladiče. Na Arsu so sicer v teh dneh zatrdili, da niso izdali dovoljenja za odstrel medvedke ali medvedke z mladiči. Dovoljenje za odstrel sicer velja do danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija