SPLITSKEGA MORILCA ODPELJALI NA PSIHIATRIJO: Ni bil sposoben odgovarjati na vprašanja, razmišljal naj bi o samomoru (VIDEO)

Kronika

25-letnega Filipa Zavadlava, ki je v soboto popoldan sejal smrt v središču Splita, danes zjutraj na splitskem sodišču niso uspeli zaslišati. Bil je popolnoma nepriseben. Popoldne naj bi ga odpeljali na psihiatrijo, poročajo hrvaški mediji. Policija je medtem našla morilsko orožje, vse glasnejše pa so govorice, da je bil eden izmed ubitih fantov zgolj kolateralna škoda. 

Morilec, ki je v soboto z avtomatsko puško usmrtil tri domnevne dilerje, danes ni bil v stanju, da bi pred tožilcem podal svojo obrambo. Po pisanju portala Index.hr, ni bil sposoben aktivno sodelovati v zaslišanju, prav tako ni mogel na vprašanja policije odgovarjati že dan prej. Po neuradnih podatkih naj bi sinoči v priporu govoril o samomoru. Njegovo psihično stanje je danes ocenila psihiatrična izvedenka, popoldne ga bodo odpeljali v zaporniško bolnišnico v Zagreb.

Medtem je splitska policija, ki je Zavadlava obtožila treh umorov in povzročitve nevarnosti četrti osebi, danes razkrila nekaj podrobnosti kriminalistične preiskave, o motivu pa je po besedah tiskovne predstavnice policije še prezgodaj govoriti. So pa razkrili, da so na zaslišanje privedli tri osebe, ki bi pomagale razjasniti okoliščine dogodka. 

Na domu ene izmed žrtev našli drogo 

"Kriminalistična preiskava je potrdila, da obstaja tehten sum, da je 25-letni hrvaški državljan 11. januarja 2020 okoli 15.35 v ulici Šperun v Splitu iz avtomatskega orožja sprožil več nabojev proti 38- in 25-letniku, ki sta se nahajala na motorju. 25-letnik je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka, 38-letnik pa za posledicami strelnih ran kasneje v bolnišnici. Nadalje je ob 15.40 osumljeni v Radmilovićevi ulici streljal še na 25-letnika, ki se je prav tako nahajal na motorju. Zaradi dobljenih strelnih ran je žrtev umrla na kraju dogodka," je sporočila splitska policija.

Po poročanju policije, je osumljenec med nekontrolirano rabo avtomatske puške v Radmilovićevi ulici poškodoval osebno vozilo, v katerem so se nahajale tri osebe, v ulici Jerina pa še dvoriščna lesena vrata. Policija je opravila tudi hišne preiskave na osumljenčevem domu in v drugih prostorih, ki jih ta uporablja, danes pa je našla tudi morilsko orožje – to se je nahajalo v zabojniku za smeti, le nekaj metrov oddaljenem od kraja masakra. 

Policija je hišne preiskave opravila tudi na naslovih žrtev. V stanovanju enega izmed umorjenih moških so našli 135 gramov kokaina

Ministar policije Davor Božinović o ubojstvima u Splitu i sigurnosti nacije

Ministar policije Davor Božinović o ubojstvima u Splitu i sigurnosti nacije Reporterka: Bojana Mrvoš-Pavić http://bitly.com/35NxYO3

Objavil/a 24sata dne Ponedeljek, 13. januar 2020

Gost lokala posnel prihod policistov 

Novinarsko konferenco je medtem sklical tudi notranji minister Davor Božinović. "V kontaktu sem z glavnim direktorjem policije. Niti v enem trenutku nisem dvomil v to, da bo policija hitro našla storilca. Zdaj je najpomembnejša naloga na splitske ulice vrniti varnost, logično je, da je prebivalce strah," je dejal.

Na vprašanje novinarjev, ali je policija vedela, da storilec načrtuje strelski pohod, je odgovoril: "To je del kriminalistične preiskave, ki bo pokazala, kdo je kaj vedel. Policija je reagirala zelo profesionalno in hitro. Zelo hitro je izvedla aretacijo. Ni pa imela nikakršnih podatkov o povezavi med storilcem in žrtvami." Filip Zavadlav naj bi namreč po pisanju Jutarnjega lista že večkrat najavil, da se bo maščeval tistim, ki grozijo njegovi družini.

Po strelskem pohodu je 25-letni storilec odšel domov in se preoblekel, nato pa na policijo počakal v bližnjem lokalu. V iskalni akciji je sodelovalo 150 pripadnikov policije in antiteroristične enote. Aretirali so ga 2 uri in 45 minut po umorih. Aretacija je potekala mirno, trenutke tik pred njo pa je posnel obiskovalec lokala, v katerem je Filip skupaj z očetom in bratoma pil kavo. 

Usmrčeni 25-letnik zgolj kolateralna škoda?

Zaenkrat še ni jasno, ali je bil Marin Ožić Paić, znan po nadimku Pajser, le kolateralna škoda. Bil je član navijaške skupine Torcida, ki se je sinoči od njega poslovila s prižiganjem sveč in baklami ter transparentom, na katerem je pisalo, da je 25-letnik žrtev nesrečnih okoliščin: "V soboto, 11. januarja 2020, se je zgodil eden najbolj črnih dni v zgodovini Splita. Med kaosom, ki je zavladal na splitskih ulicah, je nastradal naš prijatelj in brat s tribun Marin Ožić Paić. Njegova največja nesreča je bila, da je bil ob napačnem času na napačnem mestu. Usmrtil ga je metek, ki ni bil namenjen njemu in njegovo mlado življenje je izgubljeno."

Oče enega izmed ubitih fantov je medtem v soboto okoli 23.50 razbil lokal v Splitu. Policija je zoper njega zaradi kršenja javnega reda in miru podala kazensko ovadbo.

Bratovo Facebookovo objavo obsijala drugačna luč 

Hrvaški mediji v teh dneh poročajo o družinskih zadevah 25-letnega Filipa Zavadlava in njegovi preteklosti, v upanju, da bi osvetlili, kaj je pripeljalo do tragičnega dogodka. Spletni portal Index.hr ob tem piše o pomenljivi objavi Filipovega brata, ki jo je na družbenem omrežju objavil pred natanko enim letom.

V objavi so naštete različne hrvaške afere, mladenič pa je zraven zapisal: "S kalašnikovkami bi mi morali oditi po svoje. To je vsaj moje skromno mnenje na to temo." Leto dni kasneje je njegov brat Filip s kalašnikovko izpeljal krvavi pohod.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija