SPLETNI LJUBEZENSKI PREVARI ZA NEKAJ 10 TISOČ EVROV: Obe sta nasedli "nesrečnemu" zdravniku

Kronika

Z mariborske policijske uprave že drugič v zgolj mesecu dni poročajo o primeru spletne "ljubezenske prevare", tokrat z območja Ormoža. Tamkajšnji policisti so bili obveščeni, da je starejša občanka, v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z zdravnikom v Jemnu, ki potrebuje denar za varščino za prevzem paketa, nakazala večjo vsoto denarja.

O podobnem primeru so poročali že sredi julija, v njem pa naj bi prav tako starejša občanka, prav tako prepričana, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala po več 10.000 evrov.

Na policiji ob tem spletne uporabnike opozarjajo, da ne nasedajo tovrstnim prevaram. Dopisovalci pri takšnih spletnih prevarah se žrtvam predstavljajo pod različnimi krinkami in izgovori o tem, zakaj ne morejo do denarja. Za "zdravniki v tujini, vojaki na mirovni misiji ali nesrečnimi vdovci na naftni ploščadi" pa lahko stojijo pretkani kriminalci, ki preko spleta tako nagovarjajo ženske.

Na policiji še dodajajo, da je za t. i. ljubezenske oziroma romantične goljufije sicer značilno, da želijo storilci z žrtvami navezati čustveno zvezo in so z njimi preko e-pošte ali telefona v stiku tudi po več mesecev.

Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji ali pa so prijavljene šele več mesecev po transakcijah, zato na policiji opozarjajo, naj se oškodovanke nanje obrnejo kar najhitreje po opravljenih transakcijah, saj to v največji meri vpliva na možnost povrnitve denarja.

Več o ljubezenskih spletnih prevarah je mogoče prebrati na spletni strani www.varninainternetu.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija