SPLET JE POSTAL LEGLO MEDVRSTNIŠKEGA NASILJA IN ZLORAB: Učenje mladih o varni rabi interneta je nujnost

Slovenija

Primeri medvrstniškega nasilja in zlorab na spletu so v porastu, prijavi pa se le del teh, tudi zaradi strahu žrtev. A še vedno je kup otrok in mladostnikov, ki se na spletu ne izpostavljajo oz. pravilno ravnajo ob prvem znaku možnosti zlorabe. Še vedno ima veliko otrok prave vrednote, so ugotavljali udeleženci današnjega posveta Spletnega očesa.

Karantena in šolanje na domu je otroke spremenilo, njihov odnos z virtualnim svetom se je poglobil, bolj so izpostavljeni vsem pastem na spletu, je na današnjem posvetu o zlorabah otrok na spletu opozorila svetovalna delavka na mariborski Osnovni šoli Martina Konšaka in sodelavka Tom Telefona Nina Babič. Kot je dejala, v šoli opaža, da otroci zelo redko zdržijo do konca pouka, brez da bi preverili svoj status na internetu, številu všečkov na svojih objavah, in to kljub prepovedi pametnih naprav v šoli, ki so jo pred karanteno zmogli spoštovati.

Babičeva opaža tudi več zlorab, ki se dogajajo med vrstniki, kot pa zlorab 'od zunaj'. To pripisuje številčnosti izobraževanj o zlorabah s strani tujih ljudi, odraslih. Mladostniki in otroci se med vrstniki tudi počutijo varne, zdi se jim, da če si deliš spolno vsebino med vrstniki, je to manj nevarno.

Ko se razkrije primer zlorabe na spletu med vrstniki, je po navedbah Babičeve motiv pogosto, "da jim je bilo zabavno, da niso mislili, kot je izpadlo, da so se hoteli le pohvaliti ali se primerjati z drugimi. Včasih je motiv tudi maščevalnost in ljubosumje," je še dodala in opozorila, da pri medvrstniških zapletih namen zelo pogosto ni spolna zloraba.

Vendar to "ne spremeni posledic na žrtvah, ki so še kako realne. Prav tako ne spremeni odgovornosti storilca. Morda se je ne zaveda, morda je bilo vse narejeno v hipu, brez odraslega naklepa, a odgovornost je treba učiti že prej, vsekakor pa takrat, ko se to zgodi," je še pristavila Babičeva.

Strokovna delavka na Centru za socialno delo Maribor Katja Vlasak pa je opozorila na še eno dejstvo - "če smo mlade še nedolgo nazaj spodbujali k zmanjšanju uporabe spletnih omrežij in telefona, je koronavirus to obrnil". Otroke in mlade se je med epidemijo začelo usmerjati na spletu, ker je bilo to z zdravstvenega vidika bolj varno, je izpostavila. A po prepričanju Vlasakove bi bilo edino odgovorno, da se jih ob tem tudi uči varne rabe interneta. "Če jih želimo učiti varne rabe interneta, pa jo moramo najprej poznati strokovnjaki, ki delamo z mladimi, in starši," je dodala ob tem.

Vlasakova je izpostavila tudi 'greh' odraslih, ki otrokom pošiljajo dvojna sporočila, ko jih po eni strani svarijo pred pastmi interneta, pred razkrivanjem svojih osebnih podatkov ali objavo fotografij na družbenih omrežjih, a sami počnejo enako.

Ena sama fotografija, posredovana spletnemu prijatelju ali druščini, morda brez slabih namenov objavljena na družbenem omrežju, lahko privede do izsiljevanja, groženj ali zlorab. Strokovna delavka mariborskega centra za socialno delo je prepričana, da se za veliko takih primerov sploh ne izve, ker se žrtve ustrašijo ali jih je sram, zato nočejo povedati.

"Vzgoja se začne veliko prej kot v najstništvu," je opozorila. Ob tem je izpostavila svoje prepričanje, da je otrok ali mladostnik sicer lahko uporabnik telefona, računalnika, tablice ali druge naprave, ki mu omogoča neomejen dostop do spleta, ne more in ne sme pa biti njen lastnik. "Če se mladostnik dojema kot lastnik telefona, ki mu omogoča neomejen dostop do spleta, ga ima v svoji sobi, kamor starši niti nimajo dostopa, se lahko zgodi marsikaj," je pojasnila.

Anton Toni Klančnik, ki je specialist za zaščito otrok pri Europolovem centru za kibernetsko kriminaliteto, pa je izpostavil, da smo "vsi dolžni nuditi pomoč otrokom, žrtvam spolnih zlorab. To je družbeni pojav, ki terja odziv ne le policije, ampak tudi socialnih služb, šolstva, ponudnikov internetnih storitev, turističnih storitev, medijev in drugih. Vsakdo lahko pomaga in doprinese k ustreznemu odzivu. Žrtev ni odgovorna za zlorabo," je poudaril.

Tudi vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto pri policiji Robert Tekavec je opozoril, da "se vse začne z vzgojo in pri majhnih otrocih, z nadzorom, kaj počnejo na internetu". Dejal je, da tako kot otrok ne puščamo, da bi se igrali na parkirišču polnem avtomobilov, tako jih tudi ni varno pustiti same na spletu. "Na podlagi veliko prijav je jasno, da bodo otroci brez nadzora zlorabljeni ali pa bodo objavili posnetek z neprimerno vsebino," je še dodal.

Vsakoletni posvet o zlorabah otrok na internetu so pripravili center za varnejši internet Spletno oko, uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave ter Združenje za informatiko in telekomunikacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija