SPLAČA SE ČAKATI NA IZBRANE REFOŠKE LETNIKA 2020: Vino, ki je inspiriralo zgodovinske ikone, z novim okusom za inspiracijo današnjega karakterja

Koper

Tik pred mesecem čaščenja mladega vina je Vinakoper avtohtono sorto refošk postavil na police v novi podobi. Refošk iz linije Okusi Istre, ki je na domačih prodajnih policah že vse od leta 2004, je dobil novo podobo, postregel pa je tudi z bolj mehkim, svežim in igrivim okusom. V Vinakoper so nad letošnjo letino navdušeni, pravijo, da bo koprski refošk letos zopet pokazal svoj potencial, tako v barvi kot v svoji elegantni sočnosti in polnosti.

Letošnji letnik je postregel z nekaj presežki, ki jih je bil deležen tudi refošk. Zaradi sončnega in suhega vremena med dozorevanjem je lahko grozdje na trti doseglo visoko koncentracijo ekstrakta in barve.

Tako bo na trgu moč zaslediti krepke refoške z intenzivno temno rdečo barvo z vijoličnimi odtenki.

Vsekakor se bo splačalo potrpežljivo počakati na izbrane refoške letnika 2020, ker je pred njimi obetajoča razvojna pot.

Široka paleta refoškov Vinakoper

Refošk je avtohtona slovenska vinska sorta, ki je v slovenski Istri hkrati tudi prevladujoča. Istrski vinogradniki že stoletja skrbijo za njeno ohranjanje in razvoj, ki je v zadnjih treh desetletjih še posebej intenziven. Vinakoper kot največji domači in svetovni proizvajalec vina Refošk, z vrhunsko pridelavo, strokovnjaki in podporo lokalne skupnosti že vse od svojih začetkov ta razvoj usmerja v inovativne, kreativne smeri.

"Marsikdo je še pred tridesetimi leti refošk dojemal le kot sorto, iz katere lahko pridelamo krepko vino s poudarjeno sočno kislino, ki svojo kakovost ohranja le znotraj enega leta," pojasnjuje Borut Fakin, direktor Vinakoper in dodaja:

"A temu še zdaleč ni tako. Refošk je toliko raznolik in kreativen, kot si to zamisli vinogradnik oziroma klet, kar lepo dokazujemo z našo paleto refoškov. Ponujamo od preprostega, dobro poznanega litrskega refoška do vrhunskih barikiranih in v hrastovih sodih zorjenih refoškov ter penečega se Capris Refošk. Slednji je še posebej presenetil francoske vinarje, ki v njegov razvoj niso verjeli, zdaj pa mu spoštljivo prikimavajo. Še več, izjemen interes domačih kupcev nas je spodbudil, da to penino, ki je bila sprva razvita samo za tuji trg, ponudimo tudi doma."

Zadnja leta skladno z gastronomskimi trendi, ki spodbujajo lahkotnejše jedi, tudi refošk razkriva svoje lahkotnejše oblike. To, sicer mogočno vino bogatega telesa in intenzivnejših taninov, v svoji najbolj prezentni obliki ob sebi potrebuje močnejšo hrano, mesne jedi. Vendar se njegove lahkotnejše oblike, od refoška iz Okusov Istre, prek rosejev do penečega se Capris Refošk, odlično skladajo tudi z lažjimi jedmi.

"Vsa ta vina so primerna tudi za kombinacijo z rižotami, morskimi jedmi, pizzo ...," pojasnjuje Boštjan Zidar, glavni enolog v Vinakoper.

Več svežine in lahkotnosti v novem Refošku iz linije Okusi Istre

V Vinakoper pravijo, da je vino neskončna zgodba, ki v različnih poglavjih postavlja zrcalo času. Spogleduje se z aktualnim utripom trga, preferencami potrošnika in dobrohotnostjo narave. Ker je slednja v kontekstu klimatskih sprememb in vremenskih nestanovitnosti vedno večji izziv, je spoštljiv in skrben odnos do vinskih letnikov še toliko bolj pomemben.

Tudi prenova litrskega refoška Vinakoper je tako novo poglavje v življenju te osnovne linije.

"Veliko mehkobe, sočnosti, polnosti, strukture in predvsem globoke barve je ujeto v steklenico tega vina. Ker se navade kupcev, okusi in želje spreminjajo, smo tudi mi spremenili podobo in vsebino koprskega refoška. Novi refošk ponuja več sadnosti in mehkobe, je prijetno pitno vino, ki nas lahko spremlja vsak dan," pojasnjuje Boštjan Zidar.

Nov letnik so v Vinakoper pospremili s komunikacijsko kampanjo, ki lepote, tradicijo in vsestranskost refoška postavlja v kontekst velikih imen, ki so že od nekdaj svojo inspiracijo iskala tudi ob refošku. Na www.inspiredby-vk.com so zbrane zgodbe ikon zgodovine, ki naj inspirirajo tudi vse nas, karakterje današnjega časa.