SPET SE BO LAHKO KORISTILO TURISTIČNE BONE: Pozor, pod posebnimi pogoji!

Slovenija

Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti pod določenimi pogoji je pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca dobrodošel premik v smeri ponovnega zagona in revitalizacije panoge. V nastanitvenih obratih bo znova mogoče koristiti tudi turistične bone.

Z novim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom je vlada sprejela dodatne izjeme, ki v luči prihajajočih praznikov po Zajčevem prepričanju vnašajo malce več optimizma. Toda izjeme veljajo ob upoštevanju določenih pogojev, do katerih so v gostinstvu in turizmu kritični.

Kot je danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 spomnil Zajc, bo v devetih regijah z oranžnega seznama od sobote dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Od ponedeljka bo v teh regijah dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob. Dodatne izjeme bodo sicer omogočene le pod določenimi pogoji.

V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, pa bo od sobote poleg na vrtovih in terasah mogoče opravljati gostinsko dejavnost tudi znotraj gostinskih obratov, pri čemer pa še naprej ne bo dovoljeno obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek. Od ponedeljka bo medtem tudi v teh regijah omogočeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, in sicer ne glede na velikost.

Strežba hrane in pijač v gostinskih lokalih (tako zunaj kot v notranjih prostorih v regijah, kjer je to dovoljeno) je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro (gostje morajo gostinske obrate zapustiti v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti), dovoljena je le sedeča strežba ob upoštevanju najmanj 1,5-metrske razdalje med osebami za isto mizo in najmanj treh metrov med robovi miz. Za isto mizo lahko sedijo štiri osebe, treba je poskrbeti tudi za ustrezno razkuževanje predmetov v skupni rabi (npr. solnic).

Dovoljeno število oseb v notranjih prostorih lokalov v regijah, kjer je dovoljeno tako obratovanje, je odvisno od velikosti gostinskega obrata, število gostov pa mora biti jasno in vidno prikazano ob vstopu v gostinski prostor, je pojasnil Zajc. Opozoril je tudi na nujnost razkuževanja rok in rednega razkuževanja miz ter nujnost nošnje maske tako zaposlenih kot gostov, razen ko slednji sedijo pri mizi. Pri uporabi toaletnih prostorov je nujno nositi masko.

Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolelosti ali če so že cepljeni. Za obisk notranjih prostorov lokalov v treh regijah, kjer je dovoljeno takšno obratovanje, morajo negativen PCR test ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur, predložiti tudi gostje, razen če imajo potrdilo o prebolelosti ali če so že bili cepljeni in je od prejema druge doze cepiva minilo dovolj časa (to je sicer različno glede na vrsto cepiva). Status gostov bo preverjalo osebje, same izvedbe testiranja pa odlok ne predvideva, je dejal Zajc.

Enaka dokazila, da niso okuženi oz. da so covid-19 že preboleli ali bili cepljeni, morajo osebju predložiti tudi gostje, ko se prijavijo za bivanje v nastanitvenem obratu. Ta pogoj medtem ne velja za goste, ki še niso dopolnili 15 let in v nastanitvenem obratu bivajo s svojimi starši ali skrbniki. Nastanitveni obrati lahko gostom ponujajo tudi storitve za dobro počutje (tudi bazene), a le za goste.

V nastanitvenih obratih, pri katerih ni razlik med rumenimi in oranžnimi regijami, je zaenkrat dovoljeno odpreti le do 30 sob oz. enot, pri čemer se npr. v zdraviliščih število enot, ki jih zasedajo gostje, napoteni z napotnico, ne štejejo v to kvoto.

Zajc je sicer ob prihajajočem rahljanju ukrepov opozoril na nujnost spoštovanja vseh higienskih ukrepov, saj se bodo epidemiološke razmere le na ta način lahko izboljšale. "Če bo trend spopadanja z epidemijo ugoden, bomo pravila v soglasju s svetovalno skupino in ministrstvom za zdravje lahko rahljali. Ker pa smo še daleč od zelene faze, je potrebna večja previdnost," je posvaril Zajc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija