Španski nogometni velikani pod drobnogledom EU

Evropska unija bo podrobno pogledala poslovanje španskih nogometnih velikanov Barcelone, Real Madrida in drugih. Osnovni cilj EU je, da ugotovi, ali so bili klubi deležni posredne finančne pomoči države ter imeli na ta način prednost pred tekmeci v Evropi.

Barcelona in Real sta že dolga leta kluba, ki si privoščita velikanske zneske za odškodnine in plače igralcev kot so Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Neymar in drugi ... Zdaj bo EU skušala ugotoviti, ali so bili španski klubi pri poslovanju deležni državne pomoči.

Če bi se sum potrdil, bi bile posledice za klube iz dežele svetovnih in evropskih prvakov lahko usodne. Bržkone bi organi EU zahtevali, da se zneski vrnejo, nihče pa ne zna oceniti, kakšni zneski to sploh so. "Računi bi se verjetno pisali v milijonih," je poročal časnik El Pais.

Klubi imajo davčne ugodnosti

Časnik napoveduje dolgotrajne postopke. Eden od sumov, ki se poraja v EU, je, da imajo Real, Barca, Athletic Bilbao in CA Osasuna na osnovi svojega pravnega položaja davčne ugodnosti. Španska vlada je klube že leta 1990 namreč prisilila, da so se preoblikovali v delniške družbe, s čimer naj bi ustavili vse večje zadolževanje.

V Španiji imajo status društev lahko le finančno zdravi klubi. Časnik Marca ob tem poroča, da klubi plačujejo le 25-odstotni davek, ostale delniške družbe pa 30-odstotnega. V zvezi s tem v Španiji poudarjajo, da je ta odstotek še vedno bistveno večji kot v Angliji, Nemčiji ali pa Franciji in se sprašujejo, zakaj je EU čakala 20 let, preden se je vmešala v znano davčno prakso.

V pokrajini Valencia bo EU preverila 118 milijonov garancij, ki jih je deželna vlada dala za posojila trem klubom. Finančni minister regije poudarja, da garancije nikakor ne pomenijo prednosti na trgu, seveda pa jih je vlada odobrila, da je klubom pomagala iz težkega položaja.

Zapleteno je tudi trgovanje z nepremičninami

Posebna točka bo tudi zapleteno trgovanje z nepremičninami, v katere sta vpletena Real in mestne oblasti v Madridu ter Baskija, ki je pomagala pri gradnji stadiona Athletica iz Bilbaa. Španski mediji opozarjajo, da je položaj neprijeten tudi za pristojnega evropskega komisarja Joaquina Almunio, ki je navijač in član Athletica.

Predstavnica EU Emely O'Reilly je v zvezi s tem že ocenila, da je tudi Almunio kriv, da se stvari vlečejo tako dolgo. "Od vložitve tožbe je trajalo kar štiri leta, preden je EU začela ukrepati," je dejala O'Reillyjeva. Vse glasnejši so tudi očitki, da zaradi osebne vpletenosti komisarja prihaja do konflikta interesov. "Komisar Almunia ocenjuje, da je očitek o konfliktu interesov popolnoma nesprejemljiv," pa so to pokomentirali iz njegove službe za stike z javnostmi.

Odzvala se je tudi vlada v Madridu, ki zavrača očitke, da je država na nedovoljen način pomagala klubom. "V nobeni od omenjenih točk ni bilo kršeno evropsko pravo," je dejal zunanji minister Jose Manuel Garcia Margallo in dodal: "Skrbi pa me škoda, ki jo postopek lahko povzroči ugledu klubov."

Deli novico: