Španija okrepila mejno ograjo z Marokom z bodečo žico

Španija je še okrepila trojno ograjo na meji med njenim severnoafriškim ozemljem Melilla in Marokom, ki je za nezakonite migrante ena od pomembnih vstopnih točk v Evropo. Na ograjo je namestila še bodečo žico.

Na vrh več odsekov sedem metrov visoke ograje so prejšnji teden začeli nameščati bodečo žico, s čimer želijo tamkajšnje oblasti po besedah tiskovnega predstavnika "okrepiti varnost".

Bodeča žica je bila na ograji že nameščena, a so jo leta 2006 umaknili, saj se je na njej poškodovalo več migrantov, ki so želeli nezakonito vstopiti na špansko ozemlje.

Dodatno oviro sedaj znova nameščajo na 11-kilometrsko ograjo, ki jo že nadzoruje 48 nadzornih kamer. Ponoči je ograja po celotni dolžini osvetljena, da bi lahko oblasti zaznale poskuse vstopa na špansko ozemlje, ki ima okoli 80.000 prebivalcev.

Španska veja nevladne organizacije Amnesty International je sporočila, da je "globoko zaskrbljena" zaradi namestitve bodeče žice, še posebej v luči velikega navala migrantov.

Do sredine septembra naj bi sicer po navedbah španskega notranjega ministrstva ograjo letos skušalo preplezati okoli 3000 migrantov, medtem ko jih je bilo lani v enakem obdobju dobrih 1600. Španske in maroške oblasti so vstop na špansko ozemlje preprečile skoraj štirim petinam vseh, ki so to poskušali.

Deli novico: