ŠPANIJA LEGALIZIRALA EVTANAZIJO IN POMOČ PRI SAMOMORU: Odločitvi ostro nasprotuje katoliška cerkev

Svet

Španski parlament je danes potrdil zakon, ki omogoča evtanazijo in pomoč pri samomoru. Pri tem bodo veljali strogi pogoji. Španski premier Pedro Sanchez in zagovorniki evtanazije so pozdravili odločitev parlamenta, v katoliški cerkvi pa so izrazili nasprotovanje. Španija je četrta evropska država, ki je legalizirala pomoč pri samomoru.

V 350-članskem španskem parlamentu sta za zakon glasovala 202 poslanca, 141 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes smo postali država, ki je bolj človeška, pravična in svobodna. Zakon o evtanaziji, ki ga je zahteval večji del družbe, je končno postal resničnost," je nekaj minut po glasovanju na Twitterju zapisal španski premier Sanchez. "Hvala vsem ljudem, ki so se neutrudno borili za priznanje pravice do dostojanstvene smrti v Španiji," je dodal.

Zakonodaja bo omogočila evtanazijo, pri kateri zdravniško osebje namenoma konča življenje nekoga, da bi se končalo njihovo trpljenje. Poleg tega pa je po novem v Španiji dovoljena še pomoč pri samomoru, kar pomeni, da bolnik sam izvede postopek.

Za pomoč pri smrti, da bi se izognili neznosnemu trpljenju, bodo lahko zaprosili ljudje z resno ali neozdravljivo boleznijo ali kroničnimi bolečinami. Oseba mora biti španski državljan ali imeti dovoljenje za bivanje v Španiji. Ko se odloči za zahtevo, mora biti pri polni zavesti. Oddati jo mora dvakrat v pisni obliki v časovnem razmiku 15 dni.

Zdravnik lahko zahtevo zavrne, če pogoji niso izpolnjeni. Odobriti jo morata še en zdravnik in tudi posebna komisija. Zdravniki imajo sicer možnost ugovora vesti, tako da jim ni treba sodelovati, če ne želijo.

Bolniki in zagovorniki evtanazije so pozdravili današnjo odločitev španskega parlamenta, ki so jo podprle leve in sredinske stranke. Med zagovorniki je tudi Ramona Maneiro, ki je svojemu prijatelju tetraplegiku Ramonu Sampderu leta 1998 pomagala pri smrti. To je eden najbolj odmevnih primerov pomoči pri smrti v Španiji, ki so ga upodobili tudi v z oskarjem nagrajenem filmu Morje v meni.

Maneirova je o današnji potrditvi zakonodaje povedala, da je to zmaga za tiste, ki jim bo to pomagalo, in za Ramona.

Novemu zakonu pa nasprotujejo desne stranke in katoliška cerkev. Evtanazija "je vedno oblika samomora, saj ena oseba povzroči smrt druge", so zapisali v španski škofovski konferenci. Poslanka skrajno desne stranke Vox Lourdes Mendez Monasterio pa je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Španija je sicer četrta evropska država, ki je legalizirala evtanazijo. Pred njo so to storile Belgija, Luksemburg in Nizozemska. Podobno zakonodajo je januarja sprejel tudi portugalski parlament, a jo je portugalsko ustavno sodišče ta teden zavrnilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  19 .03. 2021 ob  08: 09
WOW
alfa |  19 .03. 2021 ob  07: 41
Po svetu bo vse več takšnih in podobnih odločitve zato, ker nas je preveč na svetu in poleg "prisilnega" cepljenja bodo tudi to dovolili ,njihov cilj je zmanjšat revno rajo, da njim več ostane, prizanesli bodo samo davkoplačevalcem do penzije ,do takrat pa se bodo že kaj zmislili ,da ti ne dajo zasluženo pokojnino...tako da boš moral delat do smrti in še dalje.
Eho |  18 .03. 2021 ob  18: 17
Če pacient od osebe, ki zanj skrbi zahteva, da ta izklopi instrumente, ki ga ohranjajo pri življenju ni s tem nič narobe....Če pa nekdo zahteva, ki bi lahko še živel, da ga evtanazirajo je to zelo narobe....Trpljenje je v neposredni povezavi z našo karmo, in ta karma mora obroditi sadove, če ne v tem pa v kakšnem od naslednjih življenj....Boljše je če takšno karmo doživimo v tem človeškem življenju, kjer imamo več možnosti za to, da jo na ustreznejši način prenašamo, kot recimo če bi bili žival, ki je nebogljena in lahko zaradi tega trpi še bolj...