ŠOUP JE OD BRŽANA HOTEL SPRVA LE OPRAVIČILO, ZDAJ PA: "Gre za hujskaštvo, posredno je odgovoren za dogodke na dan volitev"

Koper

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je v sredo priredila Jesensko Čisto 10ko, na kateri je imel koprski župan Aleš Bržan pozdravni nagovor, med katerim je dejal, da se 'bliža čas volitev v študentski zbor. Poskrbite, da bodo te res legitimne in poštene. Če mislite, da niso, naredite vse za to, da se ponovijo'. V četrtek je ŠOUP vsem strankam koprskega občinskega sveta poslal poziv k opravičilu za izjavo župana. Včeraj, ko so na sedežu ŠOUP potekale volitve, pa je prišlo do incidenta, v katerem je morala posredovati tudi policija.

Aleš Bržan

"Koprski župan Aleš Bržan je bil tako generalni sekretar Študentske organizacije Slovenije kot predsednik Kluba študentov občine Koper, iz česar izhaja, da pozna organiziranje in avtonomnost le tega. Povod za dogodke, ki so se zgodili včeraj, na dan volitev, se tako lahko išče tudi v županovi izjavi. Bržan za trditve, ki jih je izjavil na prireditvi Jesenska Čista 10ka, nima nobenih dokazov. Gre za hujskaštvo in nagovarjanje študentov k prekinitvi popolnoma transparentnih volitev. Kot župan Kopra bo moral prevzeti vsaj del odgovornosti, ker je po mnenju ŠOUP posredno odgovoren za dogodke, ki so se zgodili na dan volitev," je za naš portal danes dejal predsednik ŠOUP Jure Ciglar.

Po pozdravnem nagovoru Bržana na prireditvi v sredo je ŠOUP strankam koprskega občinskega sveta v četrtek poslal poziv k opravičilu za izjavo, ki se glasi:

Jure Ciglar

"Bliža se čas volitev v študentski zbor. Poskrbite za to, da bodo res legitimne in poštene. Če mislite, da niso, naredite vse za to, da se ponovijo."

ŠOUP je zmotilo tudi, da je Bržan ob tem dejal še, da bosta tako on kot občina študentom pri tem zmeraj prisluhnila in pomagala. ŠOUP je njegove besede razumel kot javno obtožbo o volitvah, zato je menil, da je bila izjava neprimerna. Bržanovo ravnanje je ocenil kot grob poseg v avtonomijo študentskega organiziranja in blatenje dobrega imena organizacije:

"Neprimerno je, da se javno obtoži, da postopki v organizaciji niso legitimni in pošteni. Katerikoli politični funkcionar ima pravico izraziti svoje mnenje o študentskih organizacijah. Kot organizacija smo vedno pripravljeni sprejeti konstruktivno kritiko. Ko pa gre za nepravilnosti, ki so povezane z volitvam, pa mora vsakdo, ki se odloči spregovoriti o takšnem delovanju, zanj imeti trdne dokaze," so zapisali na ŠOUP.

"Na študentski organizaciji želimo imeti z Mestno občino Koper korektne in profesionalne odnose, ker spoštujemo njeno vodstvo in menimo, da je dobro sodelovanje ključno za dobrobit študentov in ostalih mladih v Kopru. Enako delovanje pričakujemo tudi od predstavnikov občine. Potrebno se je zavedati, da župan uživa moralni prestiž, ki se imenuje javna beseda in tu je bila ta beseda zlorabljena. Republika Slovenija je po Ustavi, ki predstavlja najvišji pravni akt, pravna država, in menimo, da obstajajo komisije znotraj ŠOUP, komisije znotraj krovne organizacije (ŠOS) in tudi sodišča. Vse te institucije in organi obstajajo z namenom, da razrešijo morebitne nepravilnosti. O nepravilnostih lahko presojajo le za to ustrezno usposobljeni ter imenovani organi in nihče drug," so še navedli in dodali, da pričakujejo Bržanovo opravičilo.

Kot je danes povedal Cigler, opravičila niso prejeli. Je pa včeraj prišlo do incidenta v času volitev, o čemer smo že obsežno poročali.

Volitve bodo ponovili 22. oktobra. Za istega dne je študentska organizacija Študentska lupa na svojem Facebook profilu napovedala 'Študentski upor proti nedemokratičnim volitvam v Študentski zbor ŠOUP', ki bo potekal opoldne na Titovem trgu v Kopru.

Za komentar smo vprašali tudi koprskega župana Bržana. Njegov odgovor še čakamo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  19 .10. 2019 ob  21: 01
13
Ciglerja vidim kot naše vrle "posrance" v parlamentu, blablabla za svojo korist seveda ....
galeb |  19 .10. 2019 ob  20: 45
14
Meni Bržan ni blizu. A še neprimerno manj blizu mi je ta ŠOUP in te njihove nenehne frke, ki se dogajajo non stop in brez konca in kraja. Poln kufer! Totalno so mi dojadili. Se mi zdi, da je Bržan že vedel, zakaj je tako rekel... Pa dejte že nekaj narest okoli tega ŠOUP, da nas ne bodo več morili s svojimi nebulozami. DOVOLJ JE. BASTA!
max |  19 .10. 2019 ob  17: 46
18
Problem ni v Bržanu ali Jurčku, težava je v sistemu, ki dopušča tako državo, in posledično take organizacije, ki so praktično mafijske združbe, kjer namesto sposobnih ljudi sedijo kimavci, ki se prodajo za par evrov. Če bo kdo ta sistem razbil , bodo to študenti.Le pogumno!!!!!
anonimnez |  19 .10. 2019 ob  17: 22
19
Sicer ne podpiram Brzana kot zupana ampak tukaj ima 100% prav. To kar se dogaja na soupu je nezaslisano. Te nepotrebne post-komunisticne organizacije, katere zlorabljajo javen denar za kvazi javno dobro je potrebno cimprej ukiniti ALI pa se spomniti nove razlicice le tega! Sramota
Silvana63 |  19 .10. 2019 ob  14: 05
13
Resnica boli, zelo zelo boli, a ne JurčekjQuery1123014815862994272266_1571486659324?