SOSEDI ŠIRITA UPORABO COVIDNEGA POTRDILA: Kršitelje bo doletela globa

Svet

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes napovedal, da bodo v kratkem uveljavili obvezna digitalna covidna potrdila ali dokazila o testiranju za vse zaposlene v zdravstvu. V državi so v minulih 24 urah ob 10.323 testih potrdili 1042 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še osem covidnih bolnikov. Italijanska vlada pa se je v četrtek odločila, da bo poslej za vstop v šole ali univerze treba pokazati covidno potrdilo o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali pa je prebolela covid-19. To bo veljalo za vse odrasle, ki bodo želeli vstopiti v šolsko poslopje. Veljalo bo tudi za študente, ne pa za učence srednjih in osnovnih šol.

Na Hrvaškem v zdravstvu kmalu obvezna covidna potrdila ali redna testiranja

Beroš je na današnji novinarski konferenci potrdil, da pripravljajo več odločitev, s katerimi bodo uveljavili covidna potrdila v zdravstvu. Zaposleni v zdravstvu bodo za prihod na delovno mesto potrebovali digitalno covidno potrdilo. Tisti, ki nimajo potrdila, da so bili proti covidu cepljeni ali da so bolezen preboleli, pa se bodo morali testirati najmanj enkrat tedensko, je dejal.

Pojasnil je, da zaenkrat ne bodo uvajali podobnih ukrepov za paciente, da ne bi omejevali dostopa do zdravstvenih storitev. Pojasnil je, da veljavni epidemiološki ukrepi za vstop v zdravstvene ustanove zaenkrat zadostujejo. Podobno velja tudi za obiske v bolnišnicah ali za dobavitelje blaga in storitev za zdravstvene ustanove.

Hrvaški minister za zdravje je tudi povedal, da podobne pogoje nameravajo uveljaviti tudi za zaposlene v sektorju socialnega varstva, če bo potrebno pa tudi v drugih dejavnostih.

Na Hrvaškem so od začetka tedna potrdili 27,3 odstotka več novih primerov okužb z novim koronavirusom kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je povedal direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak. Kot je dodal, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 237,9, smrtnost na milijon prebivalcev pa 2017,1.

Aktivnih primerov okužbe je danes 5691, v samoizolaciji pa je 11.647 ljudi. Na bolnišničnem zdravljenju je 552 covidnih bolnikov, med njimi jih 59 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev, so objavili. V minulih 24 urah je umrlo še osem bolnikov s covidom, kar pomeni, da se je število smrtnih primerov, ki jih od 25. februarja lani povezujejo z epidemijo bolezni covid-19, zvišalo na 8413.

Pristojni so danes na novinarski konferenci znova pozvali državljane, naj se cepijo, ker da je največ smrtnih žrtev covida-19 med necepljenimi. Do četrtka zvečer so v državi z najmanj enim odmerkom cepili 43,24 odstotka prebivalcev oz. nekaj manj kot 52 odstotkov odraslih. Popolnoma zaščitenih s cepljenjem pa je nekaj manj kot 49 odstotkov odraslih.

Italija širi uporabo covidnega potrdila za vstop v šole

Ukrep bo začel veljati z 10. oktobrom. Tako bodo morali vsi, od učiteljev do staršev, ki bodo želeli vstopiti v poslopje izobraževalne ustanove, imeti pri sebi covidno potrdilo. Veljale pa bodo izjeme za tiste, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kdor bo kršil ta odlok in ga bodo v šolskih prostorih zalotili brez covidnega potrdila, ga bo lahko doletela globa v višini do 1000 evrov.

Podobno bo covidno potrdilo potrebno tudi za vstop v domove za ostarele. Še posebej bo to veljalo za vse zaposlene. Ukrep bo veljal do konca decembra, ko naj bi se iztekel odlok o razglasitvi izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 v državi.

V Italiji je sicer covidno potrdilo že potrebno za uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov ter tudi na notranjih letih in trajektih, ki povezujejo dve deželi.

Italijanski regulator za zdravila Aifa je medtem prižgal zeleno luč za uporabo tretjega odmerka cepiva za ranljive skupine, predvsem tiste z oslabelim imunskim sistemom, še poroča dpa.

Za vse v ranljivih skupinah z oslabelim imunskim sistemom, starejše od 12 let, bo na voljo cepivo proizvajalca Pfizer/BioNTech, če je od zadnjega odmerka minilo najmanj 28 dni. Starejši od 18 let bodo lahko izbrali tudi cepivo Moderne, od zadnjega odmerka pa bodo prav tako morali miniti štirje tedni.

Tretji odmerek bodo lahko prejeli tudi vsi starejši od 80 let, ki pa so bili zadnjič cepljeni pred več kot šestimi meseci. Tretji odmerek bo na voljo tudi delavcem v zdravstvu, še posebej če prihajajo v stik z virusom.

Ukrep bo začel veljati dan po objavi v italijanskem uradnem listu. To pomeni, da se bodo uresničile napovedi premierja Maria Draghija, da se bo cepljenje s tretjim odmerkom v Italiji začelo še pred koncem septembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija