SOSEDI RAHLJATA UKREPE: Italija je skrajšala policijsko uro, Avstrija odpira lokale in hotele

Svet

Avstrija se z današnjim dnem počasi vrača bližje normalnemu stanju. Po sedmih mesecih se odpirajo gostinski lokali in hoteli. Podobno se protikoronski ukrepi z današnjim dnem rahljajo tudi v Franciji in Italiji.

V Avstriji so tako danes ponovno zagnali turistične dejavnosti. Vrata odpirajo tudi gledališča in kinodvorane, znova obratujejo tudi športne dvorane in fitnesi. Vendar gosti, obiskovalci oziroma stranke potrebujejo t.i. dokazilo PCT - da so bodisi preboleli covid-19 bodisi so cepljeni proti tej bolezni ali imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom. V veliko hotelih in tudi gostinskih lokalih bodo gostom ponudili možnost samotestiranja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

To dokazilo je od danes tudi dovolj, da se prišleki iz določenih držav, tudi Slovenije, ob vstopu v Avstrijo izognejo obvezni karanteni. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je današnji dan označil za "začetek našega boja za vrnitev v normalnost". Epidemiološko stanje je po njegovih besedah trenutno boljše, kot so pričakovali. "Krivulja okužb se jasno znižuje, krivulja cepljenih se zvišuje," je na kratko opisal. V Avstriji trenutno v zadnjih sedmih dneh beležijo 65 okužb na 100.000 prebivalcev.

Sebastian Kurz

Pomembno so se sprostili protikoronski ukrepi tudi v Franciji, med drugim so začetek nočne policijske ure preložili iz 19. na 21. uro. "Od 19. maja bomo morali znova odkriti naš francoski način življenja," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Z današnjim dnem restavracije v Franciji lahko ponujajo svoje storitve na zunanjih površinah. Enako veljalo za kulturne ustanove. Na terasah so sicer še vedno veljali strogi higienski ukrepi. Zasedenih je lahko le polovica mest, za eno mizo pa lahko sedi največ šest gostov. Restavracije so bile sicer v Franciji, ki se ponaša s svojo bogato gastronomsko tradicijo, zaprte že vse od konca oktobra.

Emmanuel Macron

Vrata danes odpirajo tudi francoske trgovine, ki ponujajo "nenujno" blago. Vsak kupec bo sicer moral imeti najmanj osem kvadratnih metrov prostora. S podobnimi omejitvami odpirajo tudi kinodvorane, gledališča in muzeje, še navaja dpa.

V Italiji se je medtem skrajšala nočna policijska ura in sicer so njen začetek preložili z 22. na 23. uro. Na ta način naj bi ljudem omogočili, da so zvečer lahko dlje na prostem. Novo skrajšanje policijske ure načrtujejo za 7. junij - takrat naj bi njen začetek preložili na polnoč. Prepoved izhodov iz stanovanj sicer potem traja do 5. ure zjutraj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija