ŠOS proti dodatnim finančnim obremenitvam študentov

Slovenija

T. i. interventni zakon v zdravstvu prinaša tudi višji prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje študentov, starejših od 26 let, s čimer niso zadovoljni v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Namesto tega pozivajo, naj se raje razveljavi obstoječa ureditev, po kateri morajo starejši od 26 let sami plačevati za zdravstveno zavarovanje.

ŠOS so po besedah predsednika organizacije Mitje Urbanca ogorčeni, ker se v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predlaga sprememba osnove za obvezno zdravstveno zavarovanje za starejše od 26 let. Menijo, da sprememba še dodatno obremenjuje študente predvsem podiplomskega študija.

"Mesečni prispevek se bo s 14,17 evra povečal na 31,81 evra, kar pomeni kar 124-odstotno podražitev. Letni stroški se tako študentom kot ostalim mladim povečujejo z dobrih 170 evrov na 381,72 evra," pojasnjuje Urbanc. Ob tem opozarja, da morajo študenti dodatno odšteti še okoli 340 evrov za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, tako da se dejansko letni stroški povečujejo z dobrih 500 na dobrih 700 evrov.

Ob tem je spomnil, da je bilo v študijskem letu 2011/2012 kar 16.909 študentov s statusom starejših od 26 let, tako da predlagani ukrep vpliva na 17 odstotkov slovenskih študentov oz. na kar 37.000 mladih, ki zaradi trenutnih razmer na trgu dela niso zaposleni.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da se je osnova za omenjeno kategorijo zavarovancev spremenila iz bruto zajamčene plače (če nekdo ni pokojninsko zavarovan) v 35 odstotkov zadnje povprečne letne plače zaposlenih. S to spremembo se po njihovih navedbah odpravlja razlika v osnovi zaradi (ne)vključitve v pokojninsko zavarovanje in se uvaja enotna osnova.

V ŠOS sicer že več let opozarjajo, da je sedanja ureditev zdravstvenega varstva diskriminatorna do študentov, starejših od 26 let, ker so kljub statusu kot družinski člani lahko zavarovani le do 26. leta. Zato ministrstvu predlagajo, da se ta ureditev v noveli zakona odpravi in vrne v obliko pred letom 2008, ko je bilo zavarovanje vezano na status študenta, je pojasnil Urbanc.