ŠOS POZIVA DELODAJALCE K IZPLAČILU: Za študente in dijake, ki so oskrbovali covidne bolnike ali sodelovali testiranju ter cepljenju

Slovenija

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva delodajalce k izplačilu covidnega dodatka dijakom in študentom, ki so med novembrom 2021 in junijem 2022 oskrbovali bolnike s covidom-19 ali sodelovali pri mobilnem testiranju ter cepljenju. Kot so sporočili iz ŠOS, je delodajalce k temu pred dnevi pozval tudi Urad RS za zaščito in reševanje.

Z urada za zaščito in reševanje so delodajalcem minuli petek poslali nov poziv k predložitvi ustreznih zahtevkov za izplačilo covidnega dodatka dijakom in študentom. Gre za dodatek, ki je namenjen za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve ter se financira neposredno iz državnega proračuna.

Kljub temu, da se je predvideni rok za njihovo oddajo pristojnim izpostavam urada uradno iztekel že 15. septembra, pa lahko delodajalci zahtevke do nadaljnjega še vedno podajo, so pojasnili v ŠOS. "Oddaja zahtevkov je možna skladno z dosedanjimi usmeritvami, za morebitne dodatne informacije pa lahko kontaktirajo pristojne izpostave urada," so dodali.

Med upravičenci do covidnega dodatka so po navedbah urada za zaščito in reševanje dijaki in študenti, ki so delo opravljali v okviru izobraževalnega procesa (npr. vaj ali obveznega praktičnega usposabljanja), zunaj sivih ali rdečih con (če so pri tem sodelovali pri oskrbi covidnih bolnikov, denimo pri sprejemu v zdravstveno ustanovo, njihovemu transportu ali pri kakršni koli drugi vrsti neposredne obravnave bolnikov), v cepilnih centrih ali pri izvajanju mobilnega testiranja (četudi so pri tem opravljali administrativna dela; če se je administrativna pomoč opravljala v ločenih prostorih, kjer ni prihajalo do stikov, potem dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve, ne pripada), in tisti, ki jim je bila za delo v tem obdobju dodeljena višja urna postavka.

Kot so še usmeritve urada povzeli v ŠOS, imajo dijaki in študenti na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja možnost vpogleda v zahtevke, ki so jih zanje delodajalci posredovali pristojnim izpostavam urada. Ob tem so imeli delodajalci tudi zakonsko obvezo po evidentiranju delovnega časa, zato "ne more prihajati do odstopanj med evidencami, ki jih delodajalci vodijo za namene izplačila opravljenega dela ali opravljanja praktičnega usposabljanja, in evidencami, ki so jih posredovali pristojni uradu".

Ko delodajalci prejmejo plačilo e-računa, izdanega na podlagi predhodno potrjenega zahtevka, pa morajo dijakom in študentom tega v neto znesku neposredno izplačati na njihov bančni račun, zakonske podlage pa "delodajalcem ne dajejo pravice, da bi za oddajo zahtevka in izvedbo izplačila zaračunali administrativne stroške ali iz drugih razlogov zadržali del sredstev, ki za opravljeno delo pripadajo dijakom in študentom", so še opozorili na ŠOS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija