ŠOS OPOZARJA NA POLETNO IZSELJEVANJE ŠTUDENTOV IZ PRIMORSKIH ŠTUDENTSKIH DOMOV: Druga stran odgovarja, da gre za večletno prakso

Koper

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja, da se letos na Primorskem ponavlja nezakonito izseljevanje študentov iz študentskih domov zaradi oddaje sob turistom. V SOŠ zato pozivajo Študentske domove Univerze na Primorskem k takojšnji prekinitvi podpisovanja spornih aneksov, ki študentom omejujejo časovno pravico do subvencioniranega bivanja.

V študentski organizaciji so že lani opozorili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na pritožbe študentov v zvezi s subvencioniranim bivanjem. Študenti so imeli namreč težave z bivanjem v poletnem času, saj so jih študentski domovi v tem času praviloma izselili. Pri tem so v ŠOS že tedaj ugotovili, da prihaja do sistemskih kršitev pravic študentov, so danes spomnili v sporočilu za javnost.

Pristojno ministrstvo jim je takrat potrdilo, da imajo študenti pravico do bivanja celotno študijsko leto, torej 12 mesecev, kljub temu pa so Študentski domovi Univerze na Primorskem študente silili v podpis pogodb, s katerimi so časovno omejili pravico do subvencioniranega bivanja za čas desetih mesecev. Tako so študentski domovi študente v poletnem času nezakonito izseljevali. Če pa so študenti želeli ostati, so morali podpisati aneks ter hkrati dokazati opravljanje študijskih obveznosti, so opozorili v ŠOS.

Po njihovem pozivu je sledilo več sestankov, na koncu pa so v ŠOS dobili zagotovilo ministrstva, da bodo študentski domovi upoštevali zakonska določila, zato so tudi sklepali, da je težava rešena. V teh dneh pa so ponovno prejeli informacije študentov, da Študentski domovi Univerze na Primorskem in Dijaški dom Portorož od njih zahtevajo podpis aneksov. Obenem so v ŠOS ugotovili, da naj bi študentom v času vselitve ponovno vsilili pogodbe za deset mesecev.

"Študenti imajo torej že vso študijsko leto neveljavne (v tem delu nične) pogodbe o nastanitvi, v tem obdobju (do 23. aprila 2019) pa bi morali podpisati še sporne anekse, s katerimi bi se lahko izognili izselitvi," so še opozorili v študentski organizaciji. V ŠOS zato pozivajo študentske domove, da takoj prekinejo omenjeno sporno prakso ter študentom ponudijo v podpis legalne pogodbe za 12 mesecev, hkrati pa prenehajo sklepati anekse. Prav tako pozivajo k ukrepanju tudi šolsko ministrstvo, saj gre po njihovem mnenju za kršitev pravic študentov, ki vpliva na zmožnost študija. Sicer pa v krovni študentski organizaciji pričakujejo še, da bo ministrstvo kmalu pristopilo k prenovi področne zakonodaje.

Gre za večletno prakso na Primorskem

Direktor študentskih domov Viljem Tisnikar je v odzivu pojasnil, da so pogodbe za desetmesečno subvencionirano bivanje po njihovem mnenju zakonite ter da gre za večletno prakso na Primorskem. Pri tem je treba vedeti, da ima Univerza na Primorskem sorazmerno manj študentskih kapacitet od univerz v Ljubljani in Mariboru ter da je na tem območju v poletnih mesecih velik pritisk oz. povpraševanje po prenočiščih.

Glede na to, študijskih obveznosti v tem obdobju praviloma ni, veliko študentov z odločbo za bivanje želi takrat bivati drugje in ne plačevati bivanja za tista dva meseca, je še opozoril Tisnikar. "Tako se je skozi leta izoblikovala praksa, da se v teh dveh mesecih te kapacitete namenijo za druge namene, razen za tiste študente, ki ostanejo iz nekih opravičljivih razlogov," je pojasnil.

Ni bil sprejet noben dogovor

Direktor študentskih domov je pojasnil še, da se je oktobra lani ob podpisovanju pogodb za novo študijsko leto v pogovorih z ministrstvom izpostavil problem pogodb za deset mesecev, da pa ni bil sprejet noben dogovor. V študentskih domovih so predstavnikom ministrstva namreč pojasnili, da bi s podpisom pogodb za 12 mesecev izpadla sredstva, s katerimi zagotavljajo vzdrževanje objektov, za kar ministrstvo "že osmo leto ni zagotovilo niti evra". Brez sredstev ministrstva pa bi vzdrževanje morali plačati njihovi študenti, ki bi se jim povišala cena bivanja.

Nenazadnje je Tisnikar izpostavil, da gre za model, ki ustreza vsem. Tako so v študentskem svetu stanovalcev prejšnji teden soglasno potrdili, da študentski domovi ohranijo obstoječi model subvencioniranega bivanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .04. 2019 ob  08: 16
šos ima veliko denarja in bi lahko imela lastne študentske domove !!!!! vendar ta denar raje porabi za visoke plače funkcionarjev, nakup jaht, za luksuzna potovanja študentskih fukcionarjev, študentom pa organizira bebave zabave.