SONČNO, A ONESNAŽENO: Za večino države velja opozorilo zaradi presežene vrednosti delcev PM10

Slovenija

Agencija za okolje opozarja, da bodo danes in v naslednjih dneh presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujejo znatnega znižanja ravni delcev, so še sporočili iz Arso.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem, skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka in industrijskim virom priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni podnebni pogoji, piše na spletni strani NIJZ.

Vsem prebivalcem, zlasti pa ranljivim skupinam, dojenčkom in otrokom, starejšim, srčnim in pljučnim ter sladkornim bolnikom, ob povišani onesnaženosti zraka z delci svetujejo upoštevanje priporočil.

Na Primorskem do 10 stopinj Celzija

Danes bo v zahodni in osrednji Sloveniji precej jasno, v vzhodni pa zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3, na Primorskem ob šibki burji do 10 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah marsikje megla. Jutranje temperature bodo od -10 do -5, ob morju malo pod 0, najvišje dnevne od 0 do 4, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Obeti

V nedeljo se bo pooblačilo, predvsem v jugovzhodni in severni Sloveniji pa bo še deloma jasno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, nekoliko topleje bo. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme.

Vremenska slika

Naši kraji ležijo na obrobju obsežnega območja visokega zračnega tlaka s središčem nad Irsko in Britanskim otočjem. V višinah priteka k nam od severa spet nekoliko hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo v krajih vzhodno od nas prehodno več oblačnosti, drugod bo precej jasno. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka, v Kvarnerju občasno zmerna burja. V soboto bo pretežno jasno in zjutraj po nižinah megleno.

Biovreme

Danes in v soboto bo vpliv vremena na počutje povečini ugoden in spodbuden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija