SONČEN ZAČETEK METEOROLOŠKEGA POLETJA: Na vidiku tudi plohe in nevihte

Slovenija

Junij, julij in avgust so trije najtoplejši meseci v letu, zato meteorologi 1. junij štejejo za začetek meteorološkega poletja. Medtem ko je le nekaj dni pred prvim junijem deževno vreme prej spominjalo na pomlad, bo vstop v meteorološko poletje dokaj ugoden. Večinoma bo sončno, temperature se bodo čez dan gibale med 21 in 25 stopinjami Celzija.

Kot je za STA povedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik, bodo danes temperature primerne letnemu času. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 25 stopinj, jutranje se bodo gibale med 10 in 15 stopinj. Na Goriškem bo temperatura lahko dosegla tudi 27 stopinj Celzija. Še vedno pa bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu kot na zahodu Slovenije. Te je ob spremenljivem oblačnem in večinoma sončnem vremenu pričakovati tudi v nedeljo in ponedeljek.

Danes bo večinoma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Goriškem do 27 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V nedeljo bo dopoldne dokaj sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno. Nastalo bo nekaj krajevnih ploh in neviht. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo od 9 do 16, najvišje dnevne od 22 do 27 stopinj. V ponedeljek in torek bo večinoma sončno. Predvsem v torek popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte.

S prvim junijem se na morju začenja kopalna sezona, a morje je zdaj še hladno, saj ima 15 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh se bo počasi ogrevalo. Prvi rezultati mikrobioloških analiz morja pa po navedbah Arsa kažejo že dobre rezultate kakovosti vode na mestih, namenjenih kopanju. Ugodno vreme bo marsikoga prepričalo v obisk gora, a na Arsu ob tem opozarjajo na previdnost, saj je v visokogorju nad 2200 metrov nadmorske višine še veliko snega. "Snežna odeja je razmeroma labilna, sonce bo še dodatno labiliziralo podlago, zato bo situacija potencialno nevarna še par dni," so zapisali na Twitterju.

Na Kredarici, ki se dviga 2515 metrov nad morjem, je snežna odeja debela že več kot tri metre, kar je največ v zgodovini meritev za ta čas v letu, saj je največ snega tam navadno konec aprila. Povprečna temperatura v maju, zadnjem mesecu meteorološke pomladi, je bila za okoli dve do tri stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991. Letošnji maj je bil poseben tudi zato, ker je izstopal po izjemno majhnem številu sončnih ur ter velikem številu dni s padavinami, ne pa tudi po sami količini padavin. Prvi poletni dan bo nastopil s sončevim obratom ali solsticijem 21. junija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija